Ruská ropa je už na Slovensku, ohlásil Sulík

Dodávky ropy z Ruska na Slovensko sa obnovia v stredu popoludní. Ruská spoločnosť Transnefť uviedla, že opätovne začne pumpovať do južnej vetvy ropovodu Družba ropu o 15.00 h SELČ. Ukrajina totiž potvrdila, že dostala poplatok za tranzit ruskej ropy cez svoje územie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10.08.2022 16:15
Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík
debata (183)

Minister hospodárstva Richard Sulík povedal, že za tranzit ropy zaplatí maďarský MOL, ktorý vlastní aj Slovnaft.

Chyba sa stala v jednej z malých pobočiek bánk na území západnej Európy, ktorá spracovávala platbu za tranzit. Zastavenie dodávok ropy cez ropovod Družba nebolo chybou ukrajinskej, ani ruskej strany. „Ide o technický problém, nehľadajme za tým nič iné,“ vyhlásil Sulík.

Video

Ako dodal, chyba sa stala v jednej z malých pobočiek bánk na území západnej Európy, ktorá spracovávala platbu za tranzit. „Vyhodnocovali a vyhodnocovali a oznámili, že tú platbu nepustia," objasnil Sulík.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Začne ropa cez Družbu opäť prúdiť? Ukrajina súhlasila s návrhom Slovnaftu a MOL-u. Čo na to Rusi?

Keďže bola platba vrátená, ukrajinská strana prepravu zastavila. „Išlo o technické zlyhanie, nesprávne vyhodnotenie," zhodnotil. Ropa pritom prestala na Slovensko tiecť ešte minulý štvrtok a išlo už o štvrté prerušenie od začiatku vojny na Ukrajine.

Ako však zdôraznil Sulík, Slovensko má dostatok zásob na približne štyri mesiace. Aktuálne sa veci pohli a platbu zaplatil Slovnaft cez slovenskú banku. Išlo pritom o sumu do 10 miliónov eur. „Očakávam, na základe informácií, ktoré mám, že ropa potečie v najbližších hodinách," dodal Sulík.

VIDEO: Robert Fico neverí vysvetleniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka o drobnej chybe v banke.
Video
Foto: Pravda
ropovod, Družba

Ropa začne prúdiť, zaplatí to MOL

Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. Informoval o tom v stredu hovorca Slovnaftu Anton Molnár, podľa ktorého s týmto riešením súhlasila aj ruská strana.

Richard Sulík Čítajte viac Z Ruska prestala tiecť na Slovensko ropa. Čo sa bude diať ďalej, aké sú krízové scenáre?

„Prerušenie dodávok nastalo po tom, ako sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v bratislavskej rafinérii napriek tomu funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé,“ priblížil Molnár.

Bratislavská rafinéria podľa jeho slov v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti s Ministerstvom hospodárstva počas tohto obdobia využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

Spoločnosť Slovnaft i MOL podľa Molnára iniciovali diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy.

Pozrite si tlačovku:

Neskôr v stredu pred štvrtou hodinou popoludní Sulík ohlásil, že ropa už prúdi.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ministerstvo hospodárstva #Richard Sulík