Začne ropa cez Družbu opäť prúdiť? Ukrajina súhlasila s návrhom Slovnaftu a MOL-u. Čo na to Rusi?

Ukrajinská prepravná spoločnosť pozitívne zareagovala na návrh spoločností Slovnaft a MOL uhradiť tranzitné poplatky za prepravu ropy južnou vetvou ropovodu Družba. Slovnaft už platbu uskutočnil na účet spoločnosti a očakáva, že na základe toho sa v najbližších dňoch dodávky ropy obnovia. S daným riešením súhlasila aj ruská strana.

10.08.2022 09:11
Slovnaft rafinéria Foto:
Slovnaft rafinéria
debata (61)

Ropa prestala tiecť, lebo ukrajinská strana vrátila platby za prepravu ruskej strane. Západné sankcie podľa prevádzkovateľa ropovodu Transnefť znemožnili ruskej strane uhradiť tranzitné poplatky.

Bratislavská rafinéria v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti Ministerstvom hospodárstva SR počas tohto obdobia využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL, iniciovali diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOLu resp. Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy.

Richard Sulík Čítajte viac Z Ruska prestala tiecť na Slovensko ropa. Čo sa bude diať ďalej, aké sú krízové scenáre?

Spoločnosť Mero, ktorá je vlastníkom a prevádzkovateľom českej časti ropovodu, uviedla, že dodávky do Česka by sa mali obnoviť v priebehu niekoľkých dní. Ak by sa dodávky obnovili, ropa by ďalej mohla pritekať aj na Slovensko a do Maďarska. Dodala tiež to, že zásobovanie rafinérie spoločnosti Unipetrol v Litvínove je plne zabezpečené z operatívnych zásob umiestnených na centrálnom tankovisku v Nelahozevsi.

Foto: Pravda
ropovod, Družba

Dohoda spoločností Transnefť a ukrajinského prevádzkovateľa ropovodu Ukrtransnafta o tranzite ruskej ropy cez ukrajinské územie podľa agentúry Bloomberg vyžaduje, aby boli tranzitné poplatky uhradené s predstihom a v plnej výške. Firma Transnefť uviedla, že sa snaží získať povolenie na realizáciu transakcie a že tiež skúma alternatívne možnosti, ako poplatky uhradiť.

Český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank píše, že v hre je aj verzia, že Kremeľ rozbieha ďalšiu hru a svoje dodávky obmedzuje umelo, ako tak podľa mnohých robí v prípade plynu a potrubia Nord Stream 1.

„Tieto sankcie mali dať vzniknúť určitej právnej neistote. Takže európske banky, ktoré platbu majú spracovať, teraz radšej čakajú na stanovisko Bruselu, resp. regulátorov EÚ. Tí by mali ozrejmiť, či a za akých podmienok je možné platbu vykonať tak, aby nebola v kolízii s novými sankciami. EÚ síce zakázala transakcie zahŕňajúce ruské štátne podniky typu Transnefť, avšak zo zákazu vyčlenila segment dovozu a vývozu ropy a plynu. Európska komisia teraz záležitosť preskúmava, ale zatiaľ s jasným verdiktom neprišla,“ pokračuje Kovanda.

Do toho sa vložil MOL, ktorý ovláda aj slovenský Slovnaft. Ten navrhol, že poplatky uhradia namiesto ruskej strany. „Spoločnosť Slovnaft, ako aj spoločnosť MOL, iniciovala diskusiu s ukrajinskou aj ruskou stranou o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOLu resp. Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán, dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní,“ vyhlásil ešte v utorok hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

„V júli daný poplatok, 1,61 dolára za barel, predstavoval celkovo 15 miliónov dolárov. Akcie MOL sa včera na burze v Budapešti prepadli o 4,2 percenta. Podnik totiž tento rok rekordne zarába na spracovanie extrémne zľavnenej ruskej ropy. Je teda pre neho stále prijateľnejšie zaplatiť poplatok namiesto Ruska ako o výhodu lacnej ropy prísť. Navyše je možné, že by mu o výške poplatku ruská strana ropu ďalej zlacnila,“ tvrdí Kovanda.

Európska únia sa dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba. Embargo je súčasťou sankcií, ktoré západné krajiny zavádzajú voči Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu.

K aktuálnej situácii sa dnes o 11:30 vyjadrí aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Ceny poskočili vyššie

Ceny ropy uprostred týždňa mierne klesli. Zastavenie dodávok z Ruska cez ropovod Družba podporilo ceny čierneho zlata len dočasne. Dôvodom sú obavy týkajúce sa ochladenia dopytu.

Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v stredu o 7.36 h SELČ obchodoval so stratou 54 centov alebo 0,56 % po 95,77 USD za barel. V utorok ceny ropy dočasne stúpli o viac ako 1 dolár. Podporila ich správa o zastavení dodávok ruskej ropy cez južnú vetvu ropovodu Družba. Cez severnú vetvu, ktorá vedie cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka, ropa naďalej prúdi.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Ukrajina