Z Ruska prestala tiecť na Slovensko ropa. Čo sa bude diať ďalej, aké sú krízové scenáre?

Tranzit ruskej ropy južnou trasou ropovodu Družba je pozastavený. Tou vedie strategická surovina aj na Slovensko, kde ju spracováva bratislavská rafinéria Slovnaft.

09.08.2022 13:41 , aktualizované: 17:36
Richard Sulík Foto: ,
Ilustračné foto.

Preprava je pozastavená už od 4. augusta. Dôvodom sú problémy s platbami za dodávky. Ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť ako dôvod uviedol, že pre sankcie proti Rusku nebolo možné spracovať platby za tranzit.

Od ruského prevádzkovateľa ropovodov Transnefť sa podľa oznámenia neuskutočnila platba smerom k ukrajinskému prevádzkovateľovi ropovodov Ukrtransnafta. Ukrajina tak ropu neposlala ďalej. Ruská banka Gazprombank, ktorá má platby na starosti, podľa agentúry Reuters uviedla, že peniaze sa vrátili pre reštrikcie zo strany Európskej únie. Severnej vetvy ropovodu smerom do Poľska a Nemecka sa spor o peniaze netýka.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Slovenský rezort hospodárstva potvrdil, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. „Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť Ukrtransnafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenskej republiky pozastavená. Rezort hospodárstva sa vzniknutou situáciou zaoberá,“ napísalo v stanovisku ministerstvo hospodárstva.

Odborník na energetiku Karel Hirman tvrdí, že pravdepodobne si to zle vyložila ukrajinská banka, ktorá si nesprávne vysvetlila sankčný režim a neprijala ďalšiu platbu od ruskej strany. „Azda sa situácia rýchlo vyjasní a dodávky sa obnovia, lebo vidíme, že ropa stále prúdi z Ruska severnou vetvou, ako aj tankermi do Európskej únie, keďže sankcie nabehnú až neskôr. Dúfajme, že štátny Transpetrol a hlavne politické vedenie ministerstva hospodárstva v súčasnom tvrdom vnútrokoaličnom boji situáciu nezanedbali a nepodcenili,“ tvrdí Hirman.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v utorok ohlásil tlačovku na stredu, na ktorej chce informovať o ďalších detailoch.

Český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank upozorňuje, že je v hre aj taká možnosť, že Rusi rozohrali s dodávkami energií ďalšiu hru a svoje dodávky obmedzujú umelo, tak ako to podľa mnohých robia v prípade plynu cez plynovod Nord Stream 1.

Slovnaft: Zásobovanie je plynulé

Pozastavenie prepravy ropy potvrdil rezort hospodárstva, slovenský prepravca Transpetrol aj Slovnaft. Hovorca rafinérie v Bratislave Anton Molnár v stanovisku zareagoval, že výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé.

„Bratislavská rafinéria v úzkej spolupráci s národným prepravcom, spoločnosťou Transpetrol, ako aj v súčinnosti Ministerstvom hospodárstva SR využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme,“ tvrdí Molnár. Podľa jeho slov Slovnaft spolu s maďarským petrochemickým podnikom a jeho matkou MOL-om inicioval rozhovory s oboma stranami sporu o možnosti zaplatenia tranzitného poplatku zo strany MOL-u, respektíve Slovnaftu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. „Slovnaft očakáva odpoveď na daný návrh. V prípade pozitívneho prístupu z oboch strán dodávky by mohli byť obnovené do niekoľkých dní,“ dodal.

Slovnaft či MOL na ruskej rope výrazne zarábajú. Slovenská, ako aj maďarská rafinéria od začiatku vojny na Ukrajine ťažia z lacnejšej ruskej ropy, ktorá sa predáva s výrazným diskontom. Podľa ekonóma Kovandu tak pre nich bude „stále prijateľnejšie zaplatiť poplatok namiesto Ruska, ako o výhodu lacnej ropy prísť“.

Dva scenáre vývoja

Slovensko teraz čakajú dva scenáre. Buď sa spor o peniaze medzi Ukrajinou a Ruskom vyrieši a ropa bude na územie Slovenska ďalej tiecť, alebo budeme musieť siahnuť na svoje strategické zásoby s ropou. „Najlepší scenár je ten, že finančný spor sa vyrieši do niekoľkých dní,“ povedal pre agentúru Bloomberg analytik Erste Bank Tamas Pletser.

Ak sa zastavenie dodávok ropy predĺži, maďarská rafinéria MOL má zásoby paliva na niekoľko týždňov, ale potom by Maďarsko muselo využiť svoje strategické zásoby ropy, povedal. Akcie spoločnosti MOL v reakcii klesli o päť percent. Podobný scenár zrejme nastane aj na Slovensku. V prípade, že ropa južnou vetvou nebude tiecť dlhšie, Slovensko by muselo siahnuť na svoje strategické zásoby s ropou, ktoré máme zhruba na 90 dní.

Denník Pravda zaslal otázky o objeme strategických rezerv s ropou a ich možnom využití aj Správe štátnych hmotných rezerv (SŠHZ). „V prípade potvrdenia informácie bude Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky postupovať v otázkach uvoľňovania núdzových zásob ropy a ropných výrobkov v súlade so zákonom o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov a o riešení stavu ropnej núdze a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,“ zareagoval predseda SŠHZ Ján Rudolf.

Podľa spomínaného zákona núdzové zásoby možno uvoľniť len na základe rozhodnutia vlády. Návrh na uvoľnenie núdzových zásob predkladá vláde Správa rezerv. Vláda môže v dôsledku nepriaznivej situácie vyhlásiť aj stav ropnej núdze. V čase stavu ropnej núdze môže vláda na obmedzenie spotreby ropy a ropných výrobkov prijať viacero opatrení. Napríklad obmedziť rýchlosť jazdy motorových vozidiel, obmedziť otváracie hodiny čerpacích staníc či zakázať vývoz ropy a ropných produktov.

Dve vetvy ropovodu

Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa delí do dvoch vetiev. Tá severná vedie do Poľska a Nemecka, južná cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Rusko bežne dodáva okolo 250-tisíc barelov denne cez južnú vetvu ropovodu Družba do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

Rafinéria Duna pri Budapešti má kapacitu 162-tisíc barelov za deň. Bratislavská rafinéria Slovnaft má dennú kapacitu 124-tisíc barelov. Česká rafinéria v Litvínove má kapacitu 100-tisíc barelov za deň, informuje agentúra Bloomberg.

Európska únia sa ešte začiatkom júna dohodla, že od 5. decembra prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bude dočasne vyňatá preprava ropy ropovodom Družba. Na správu už zareagovala aj cena ropy, ktorá vyletela v reakcii na správy nahor. V utorok popoludní sa barel severomorskej ropnej zmesi Brent predával za 98 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ropa #ropovod Družba #Transnefť #protiruské sankcie