Satelitné snímky NASA ukázali nevšedný úkaz. Čo robia Rusi s plynom?

Za ruskými hranicami už týždne zúria plamene ohňa a je ich vidieť až do Fínska. Na oheň v blízkosti hraníc upozornili miestni obyvatelia Fínska.

08.08.2022 15:37
Germany Foreign Policy Foto: ,
Ilustračná fotka.
debata (205)

Rusko, ktoré obmedzilo dodávky zemného plynu do Európskej únie, už niekoľko týždňov spaľuje plyn v kompresorovej stanici Portovaja blízko fínskych hraníc. V Informoval o tom fínsky spravodajský web Yle, ktorý sa odvoláva na očité svedectvá a na údaje amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Plamene sú podľa neho vidieť až vo Fínsku, píše český web idnes.

Príčina spaľovania plynu nie je jasná, k spaľovaniu môže dochádzať z viacerých dôvodov. Podľa odborníkov sa k nemu pristupuje aj vtedy, keď plyn nemožno dodať zákazníkovi.

pumpa čerpačka Rajka MOL Čítajte viac Z pumpy v Rajke ostal len skelet. Malé benzínky v Maďarsku ruinujú Orbánove ceny

Situácia, ktorá si vyžaduje spaľovanie plynu, môže nastať napríklad vtedy, ak nie je možné dodať plyn odberateľovi alebo ho odberateľ nemôže prevziať, opisuje jednu z možností vzniku plameňov riaditeľka komunikácie fínskej energetickej spoločnosti Gasum Olga Väisänen.

Web uviedol, že plamene v kompresorovej stanici, ktorá je súčasťou plynovodu Nord Stream 1, sa podľa satelitných snímok NASA objavujú takmer neustále od 17. júna. Krátko pred týmto dátumom ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila výrazné obmedzenie dodávok týmto plynovodom, ktoré zdôvodnila chýbajúcou turbínou. Fínsko, podobne ako iné členské krajiny Európskej únie, nedostáva zemný plyn z Ruska, pretože odmietlo platiť za plyn v rubľoch, ktoré Rusko požaduje.

Portovaja je súčasťou ruskej plynárenskej a ropnej skupiny Gazprom. Kompresorová stanica je miesto, kde sa zvyšuje tlak plynu a tým sa zvyšuje prepravná kapacita plynárenskej siete.

Požiar je hrozbou aj pre životné prostredie vo Fínsku. Generálny tajomník Svetovej meteorologickej organizácie Petteri Taalas pre portál hovorí, že pri spaľovaní vzniká takzvaný sadzový prach, ktorý urýchľuje topenie snehu a ľadu, keď naň dopadne. To zase urýchľuje zmenu klímy v severných regiónoch.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom