O koľko preplatíte nezateplený dom? Ako správne kúriť drevom (rady)

Nezateplený rodinný dom sa prejaví vyššou spotrebou dreva takmer o štyri kubické metre, čo znamená, že majiteľ takéhoto domu prekúri za sezónu o 240 eur viac.

09.08.2022 05:00
podkrovie, izolácia, zateplenie, zatepľovanie Foto:
Zateplenie rodinného domu výrazne zníži množstvo spotrebovaného dreva za sezónu.
debata (21)

Ak má byť výroba tepla z dreva čo najhospodárnejšia, treba dodržiavať niekoľko pravidiel. Prvé a najdôležitejšie je utepliť dom. Rovnako veľký nezateplený dom totiž spotrebuje o 40 percent viac tepla ako nezateplený.

„Nezateplený rodinný dom sa prejaví vyššou spotrebou dreva takmer o štyri kubické metre, čo znamená, že majiteľ takéhoto domu prekúri za sezónu o 240 eur viac,“ upozorňuje Milan Oravec, odborník na energetické využitie dreva z Národného lesníckeho centra – Výskumného ústavu lesníckeho vo Zvolene.

Aj v Nadliciach si chystajú drevo na zimu svojpomocne. Čítajte viac Ľudia zháňajú drevo ako o život. Ide zima, jeho cena vystrelila a v skladoch ho niet

Výhrevnosť jednotlivých drevín je približne rovnaká. Rozptyl podľa druhu dreva sa podľa Oravca pohybuje od 5 do 7 percent. O tom, aké palivové drevo napokon ľudia spália, rozhoduje ponuka na miestnom trhu. Cenu dreva totiž výrazne navyšuje doprava, a tak sa kúri najmä tým, čo ponúka región. Drevo do pece by malo ísť poriadne vysušené. Je nevhodné kúriť čerstvým drevom obsahujúcim vysoké množstvo vody. Drevo by sa malo aspoň dva roky sušiť.

Remišová Čítajte viac Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

„Nejde len o to, že výhrevnosť dreva sa vysušením na 15 až 20 percent vlhkosti zvýši zhruba o jednu tretinu, ale suché palivo lepšie horí a produkuje menej emisií a tuhých odpadov,“ vysvetľuje Oravec. Dodáva, že časť energie z nevysušeného polienka sa zbytočne minie na uvoľnenie vody viazanej v dreve, ktorá navyše poškodzuje kotol či piecku.

Východná Čítajte viac Dedinka na Liptove ide príkladom. Dreva má dosť a v zime mrznúť nebudú

Pokiaľ ide o kotly, univerzálne, v ktorých zhorí uhlie aj drevo, dosahujú účinnosť okolo 50–60 percent. S účinnosťou 65–70 percent pracujú kozuby s teplovzdušnou vložkou a prieduchmi, ktoré rozvádzajú teplo do ďalších miestností. Napokon špeciálne pyrolytické kotly dosahujú vďaka teplovodnému výmenníku účinnosť 75 až 80 percent. Náklady na inštaláciu vyjdú zhruba na 5– až 7-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #zateplenie #palivové drevo #výhrevnosť #kotly