Pokračovanie článku: Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

10 rád ako ušetriť na elektrospotrebičoch

1. Uprednostňujme energeticky úsporné spotrebiče

Pri výbere úspornejších spotrebičov pomôžu energetické štítky. Musia byť nimi označené napríklad práčky, chladničky, mrazničky a umývačky riadu. Pri ich kúpe treba zvoliť správny typ, ktorý svojím objemom vyhovuje potrebám domácnosti. Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpime príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, zbytočne plytváme energiou.

2. Práčka nemá byť preplnená ani poloprázdna

Ak je to možné, vyhnite sa praniu pri čiastočnom naplnení práčky. Práčka sa považuje za plnú vtedy, keď v jej bubne zostane voľný priestor, ktorý pohodlne zaplní päsť bez toho, aby ste museli bielizeň stlačiť.

3. Znížme teplotu vody pri praní

Ak bielizeň vyvárame, spotrebujeme až o 50 % viac elektriny, ako keď perieme pri teplote 30 – 40 °C, ktorá plne postačuje pre pranie väčšiny nášho oblečenia. Rovnako neúsporné je aj predpieranie. O tom, koľko elektriny minie naša práčka pri praní, rozhoduje potrebný ohrev vody v hlavnej fáze pracieho cyklu. Čím vyššiu teplotu prania nastavíme, tým väčšia je spotreba. Keď napríklad znížime teplotu z 90 °C na 60 °C, vieme ušetriť až okolo 25 % energie.

4. Používajme úsporné pracie programy

Eko programy, ktorými už bežne disponujú moderné práčky aj umývačky riadu, sú síce časovo trošku náročnejšie, ale ušetria nám množstvo energie a vody s rovnakými výsledkami prania či umývania riadu.

5. Pri žehlení to nepreháňajme s naparovaním

Vápenaté usadeniny z tvrdej vody môžu spôsobovať zvýšenú spotrebu elektriny. Najviac to vidíme pri rýchlovarnej kanvici, ale pravidelné odvápnenie pomôže aj umývačke riadu, práčke či žehličke. Vďaka nemu budú mať naše spotrebiče dlhšiu životnosť a nižšiu spotrebu. Odvápňovacie prostriedky sa dajú kúpiť v drogérii, no výbornú službu nám urobí aj ocot či kyselina citrónová.

6. Elektrospo­trebiče pravidelne odvápňujme

Úplne vyschnutá bielizeň sa ťažšie žehlí. Žehlime ju vtedy, keď je ešte mierne vlhká. Tak vieme ušetriť 30 až 50 % energie. Dôležité tiež je nenechávať žehličku zbytočne zapnutú a termostat správne nastaviť na teplotu, akú naozaj potrebujeme. Žehličku zbytočne neprehrievajme.

7. Chladničku umiestnime na správne miesto

Chladnička by rozhodne nemala stáť v blízkosti rúry, sporáka alebo radiátora. Čím vyššia je teplota okolia, tým viac energie spotrebuje na to, aby sa vo vnútri udržala požadovaná teplota. Nevyhnutné je zabezpečiť aj optimálnu cirkuláciu vzduchu okolo chladiča, inak sa nebude dostatočne odoberať teplo z chladiacej náplne, čo môže mať podstatný vplyv na prevádzkové náklady. Aj preto musí mať pri vstavaných chladničkách skrinka vetracie otvory. Minimálna rezerva je 2 cm po bokoch a 5 cm vzadu.

8. Odstraňujme námrazu

Ak nemáme chladničku a mrazničku s automatickým odmrazovaním, pravidelne odstraňujme námrazu z výparníka. Námraza výparník tepelne izoluje a znižuje chladiaci výkon. Aby sa dosiahla požadovaná nízka teplota, musí kompresor pracovať dlhšie, takže spotrebuje viac elektriny. Aby sme obmedzili tvorbu námrazy, je dobré vkladať vlhké potraviny do chladničky i mrazničky v uzavretých obaloch alebo nádobách.

9. Zbytočne neotvárajme dvere na chladničke

Kým chladničku otvoríme, treba si premyslieť, čo z nej potrebujeme. Každé otvorenie dverí znamená, že chladný vzduch z chladničky čiastočne unikne a dnu sa dostane teplý vzduch z miestnosti, ktorý sa musí následne ochladiť. Čím častejšie otvárame dvere na chladničke, tým je naša celková spotreba elektriny vyššia. Prehľadné ukladanie potravín nám tiež pomôže v tom, že dvere nemusia byť dlho otvorené.

10. Teplé potraviny do chladničky nedávajme

Teplé potraviny do chladničky nepatria, treba ich nechať najskôr vychladnúť. V zime môžeme na to využiť balkón. Ak potraviny pred vložením do chladničky zakryjeme alebo zabalíme, znížime tvorbu námrazy.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #plyn #elektrina #Osvietenie