Pokračovanie článku: Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

10 rád ako ušetriť na teplej vode

1. Riad umývajme v napustenom dreze alebo v umývačke

Riad je možné umyť v napustenom dreze alebo ešte úspornejšie v umývačke. Najnovšie modely sú schopné kvalitne umyť na jeden cyklus riady so spotrebou pod 10 litrov. Pri ručnom umývaní môžeme minúť až 6-násobne viac vody. S umývačkou riadu tak ušetríme vodu aj energiu na jej zohriatie.

2. Namiesto kúpania vo vani sa osprchujme

Sprchovanie namiesto napúšťania plnej vane pri kúpaní usporí vodu aj teplo na jej prípravu. Ak chceme ušetriť ešte viac, skúsme sa otužovať. Benefitom je aj výrazné osvieženie a vzpruženie organizmu.

3. Strážme si čas sprchovania

Nacvičte si dvojminútové sprchovanie. Keď sa sprchujeme dlhšie ako päť minút, minieme toľko vody, ako keby sme si napustili plnú vaňu.

4. Zuby si zvládneme vyčistiť aj s pohárom vody

Umývanie zubov pod tečúcou vodou zbytočne zvyšuje spotrebu vody. Môže sa jej tak minúť až o 20 litrov viac. To by človeku vyšlo na pitie na celý týždeň. Pri umývaní zubov pritom stačí použiť len pohár vody.

5. Opravme každý kvapkajúci kohútik

Cez kvapkajúci vodovodný kohútik môže za mesiac uniknúť vyše 3 300 litrov vody. Tento objem postačuje pri odporúčaných 3 litroch za deň trom ľuďom na pitie na celý rok. Pre lepšiu predstavu to zodpovedá 20 plným vaniam.

6. Úsporné batérie sa nám vyplatia

Pákové batérie zásadne skracujú čas potrebný na nastavenie požadovanej teploty vody. Oproti klasickým batériám s dvomi kohútikmi ušetria až 30 % vody. A termostatické batérie navyše umožňujú teplotu vody nastaviť vopred. Ak si ju raz nastavíme, neskôr už stačí regulovať len intenzitu prietoku.

7. Vďaka perlátorom ušetríme až 20 % vody

Malé plastové sitká umožňujú premiešavanie vody so vzduchom. Tým sa znižuje prietok a zároveň zvyšuje objem toku vody a rýchlosť jej prúdenia. Použitím perlátorov môžeme ušetriť až 20 % vody.

8. Vyberajme si úsporné sprchovacie hlavice

Na sprchovacej hlavici s nastaviteľným prietokom si vieme zvoliť počet dýz. Pri menšom počte dýz zvýšime rýchlosť prúdu vody a znížime spotrebu. Nenechajme sa zlákať iba dizajnom, vyberajme aj podľa úspory.

9. Inteligentná práčka má nižšiu spotrebu

Moderná práčka vie úsporne vyprať polovičnú dávku oblečenia, pričom prispôsobuje spotrebu vody skutočnej hmotnosti náplne. To zároveň ovplyvňuje i spotrebu elektriny.

10. Pripravme si teplú vodu zo slnka

Ak má naša domácnosť vyššiu spotrebu teplej vody a vhodné podmienky, je dobré zvážiť inštaláciu slnečných kolektorov. Teplú vodu si tak zabezpečíme vďaka energii zo slnka podstatne lacnejšie.

© Autorské práva vyhradené

424 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #plyn #elektrina #Osvietenie