Na kríze sa rekordne nabaľujú, treba ich zdaniť, reaguje šéf OSN na chamtivé energetické firmy

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vlády po celom svete, aby zdanili nadmerné zisky ropných a plynárenských firiem, ktoré označil za chamtivé.

04.08.2022 11:08
António Guterres Foto: ,
Generálny tajomník OSN António Guterres
debata (16)

„Je nemorálne, že ropné a plynárenské spoločnosti dosahujú rekordné zisky vďaka tejto energetickej kríze na úkor najchudobnejších ľudí a komunít a obrovských klimatických nákladov,“ povedal Guterres v stredu (3. 8.) pred novinármi.

Celkové zisky dvoch najväčších amerických ropných koncernov Exxon Mobil a Chevron, britského koncernu Shell a francúzskej spoločnosti TotalEnergies dosiahli v uplynulom kvartáli takmer 51 miliárd USD (50 miliárd eur), čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom.

elektrina, poistky, elektrikár Čítajte viac Ceny elektriny sú rekordné, už prekonali 400-eurovú hranicu

„Vyzývam všetky vlády, aby zdanili tieto nadmerné zisky a použili takto získané prostriedky na podporu najzraniteľnejších ľudí v týchto ťažkých časoch,“ uviedol Guterres. Takisto vyzval ľudí po celom svete, aby poslali jasnú správu odvetviu fosílnych energií, že táto „groteskná chamtivosť trestá najchudobnejších a najzraniteľnejších ľudí a zároveň ničí náš jediný spoločný domov“.

Politici a spotrebitelia po celom svete kritizujú ropné firmy, že zneužívajú globálny nedostatok, aby na úkor spotrebiteľov dosahovali neprimerané zisky. Británia už schválila daň vo výške 25 % na nadmerné zisky producentov ropy a plynu v Severnom mori. O podobnej dani diskutovali aj zákonodarcovia v USA, aj keď je len malá pravdepodobnosť, že by prešla Kongresom.

Podľa Guterresa ruská vojna proti Ukrajine a klimatická kríza podnecujú globálnu potravinovú, energetickú a finančnú krízu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #energetici #António Guterres #zisky