Sulík s dohodou mešká. Domácnostiam hrozí nárast účtov za energie o skoro 1800 eur, varuje regulátor

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) upozornil, že regulované ceny elektriny pre zraniteľných odberateľov na budúci rok vychádzajú z indexu trhových cien elektriny za obdobie od 1. augusta do 30. septembra.

01.08.2022 15:08
SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Foto: ,
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).
debata (163)

Stále však chýbajú pravidlá na implementáciu memoranda o porozumení so spoločnosťou Slovenské elektrárne (SE). Bez prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1782 eur, zdôraznil v pondelok ÚRSO.

„Keďže v súčasnosti nie je známy právne záväzný spôsob, ako bude elektrina z memoranda (alebo finančný výnos z nej) sprístupnená dodávateľom a cieľovým skupinám odberateľov, je vysoko pravdepodobné, že dodávatelia elektriny pre regulované segmenty odberateľov začnú nakupovať elektrinu v rámci existujúcich právne záväzných pravidiel,“ upozornil úrad.

Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Čítajte viac Gazprom drží Európu v šachu. Opäť sa objavil problém, ktorý brzdí dodávky plynu

Pokiaľ dodávatelia nakúpia na trhu a bude im neskôr stanovená povinnosť odoberať elektrinu aj na základe memoranda, môže vzniknúť riziko nedodania zlacnenej elektriny z memoranda pre cieľových zraniteľných odberateľov. Druhá možnosť je, že si dotknutí dodávatelia budú môcť nárokovať vzniknuté finančné škody z nadbytočného nákupu elektriny.

„Z pohľadu úradu preto odporúčame čo najskôr ustanoviť právne záväzným spôsobom pravidlá sprístupnenia elektriny z memoranda dotknutým dodávateľom a ich cieľovým skupinám odberateľov,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris. Aby sa znížili riziká, odporúča ÚRSO zvážiť implementáciu memoranda formou adresných finančných kompenzácií pre cieľové skupiny odberateľov v súlade s existujúcimi predpismi.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #ÚRSO