Gazprom drží Európu v šachu. Opäť sa objavil problém, ktorý brzdí dodávky plynu

Dodávka turbíny z Kanady do Nemecka po údržbe nebola v súlade so zmluvou, uviedol v piatok senior manažér Gazpromu a zintenzívnil kritiku výrobcu Siemens Energy, informuje agentúra Reuters.

01.08.2022 14:17
Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Foto: ,
Muž chytá ryby pred mrakodrapom Lachta Centrum, v ktorom sídli spoločnosť Gazprom v Petrohrade.
debata (83)

Rusko uviedlo problémy s turbínami ako dôvod na zníženie dodávok plynu cez Nord Stream 1 – je to hlavné plynové spojenie do Európy – od stredy ide len na 20 percent svojej kapacity.

Podľa agentúry Reuters Vitalij Markelov, zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu, uviedol, že Rusko sa opakovane sťažovalo spoločnosti Siemens Energy na problémy s inými turbínami.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Varovania analytika Hirmana sa plnia. Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

„Opakovane sme o to žiadali ruské zastúpenie Siemensu, poslali sme 10 listov. Siemens neopravil viac ako štvrtinu zistených chýb," povedal v televíznom rozhovore Markelov. Ďalej ako informuje Reuters uviedol sériové čísla troch ďalších motorov, ktoré potrebovali opravu od spoločnosti Siemens kvôli poruchám v máji a júni, ktoré ich priviedli do stavu nútenej odstávky.

Siemens Energy ale odmietla reagovať na Markelove komentáre. Spoločnosť sa odvolala na predchádzajúce vyhlásenie zo stredy, v ktorom uviedla, že nemá prístup k turbínam na mieste a nedostala od Gazpromu žiadne správy o škodách, a preto musela predpokladať, že turbíny fungujú normálne.

sulik prokypcak Čítajte viac MAPA: Ako je Európa závislá od ruského plynu. Slovensko tvrdo zasiahnu výpadky dodávok

Európska únia spochybňuje argument Ruska a Gazpromu, že za prudký pokles dodávok cez plynovod, ktorý spája Rusko s Nemeckom pod Baltským morom, môžu problémy s turbínami. Tento nedostatok zvýšil riziko nedostatku a prideľovania plynu v Európe túto zimu, informuje Reuters.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Siemens #Nord Stream 1