Po cukre prichádza bič. Nemecká vláda zavádza pre domácnosti aj podniky novú daň z plynu

Najskôr motivovali ľudí šetriť energie ultralacnými lístkami na vlaky, teraz prichádza tvrdý režim. Nemecko vo štvrtok ohlásilo, že od októbra zavedie nový energetický odvod zo zemného plynu. Minister hospodárstva Robert Habeck podľa portálu DW povedal, že tento krok nie je dobrý, ale je „nevyhnutný“.

29.07.2022 09:45
Nemecko Habeck Foto:
Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck
debata (52)

Domácnosti, ktoré využívajú plyn na vykurovanie môžu s novým odvodom počítať s účtami vyššími o niekoľko stoviek eur, uviedol vo štvrtok nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

„Očakávame, že poplatok bude medzi 1,5 a 5 centami za kilowatthodinu," povedal Habeck. Povedal, že pre štvorčlennú domácnosť možno očakávať ročné dodatočné náklady vo výške približne 500 eur.

Najvyššia sadzba 5 centov by však pre domácnosti, ktoré ročne spotrebujú v priemere 20-tisíc kilowatthodín plynu, znamenala nárast o 1000 eur.

Habeck novinku zdôvodnil tým, že cieľom odvodu je stabilizovať trh s plynom. Ľudia, ktorým by hrozilo, že upadnú do chudoby, by podľa ministra mali byť ošetrení podpornými opatreniami. „Človek presne nevie, koľko bude stáť (plyn) v novembri, ale horká správa je, že je to určite niekoľko stoviek eur na domácnosť,“ dodal. Viac podrobností o odvode má byť oznámených v auguste.

SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Čítajte viac Máme dosť plynu? Sulík hovorí áno, analytici: Udrie zima a bude sa regulovať

V auguste končí aj platnosť 9-eurového vlakového lístka, ktorý Nemecko spustilo na jar. Spolková vláda sa rozhodla ľudí šetriť benzínom a naftou tým, že im zlacní hromadnú dopravu vlakmi. Cestovný lístok na 90 dní s celoštátnou platnosťou si môžu do konca leta kupovať Nemci, ale aj turisti len za 9 eur.

Cieľom nového poplatku, teda dane z plynu, má byť tentoraz rozdelenie dodatočných nákladov na výmenu plynu z Ruska medzi všetkých užívateľov a zabrániť platobnej neschopnosti obchodníkov s plynom.

Poplatok, ktorý bude platný do konca septembra 2024, zasiahne domácnosti a priemyselných spotrebiteľov s dlhodobými zmluvami. Dovozcovia plynu budú musieť znášať rastúce náklady sami, kým nezačne platiť odvod.

Habeckovo vyhlásenie prichádza len niekoľko dní po tom, čo ruský exportér plynu Gazprom znížil prietoky plynovodom Nord Stream 1 na 20 % kapacity.

Miestne združenie verejnoprospešných služieb VKU podľa agentúry Reuters opatrenie privítalo a dodalo, že v prípade pretrvávania vysokých cien by sa mal poplatok zvýšiť alebo predĺžiť.

Nemecko prešlo minulý mesiac do druhej z troch fáz svojho núdzového plánu dodávok, čo vláde umožnilo spustiť klauzulu o úprave cien, aby dodávatelia mohli preniesť zvýšenie cien na svojich zákazníkov, hoci tak ešte neurobili. Za spravodlivejší sa však považuje všeobecný odvod, ktorý by zvýšil ceny plynu pre všetkých, bez ohľadu na ich dodávateľa.

Vláda medzitým vyzvala občanov a priemysel, aby už teraz šetrili energiu, aby mohli naplniť zásobníky plynu pred zimou – cieľom je dosiahnuť 95 % kapacity do novembra zo súčasných 67,2 %.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #energetika #vojna na Ukrajine