Pokračovanie článku: Máme dosť plynu? Sulík hovorí áno, analytici: Udrie zima a bude sa regulovať

Prichádza skúška solidarity

Európska komisia tiež navrhla, aby členské štáty v prípade núdzového stavu povinne pomáhali svojim susedom. „Solidarita bude v prípade ďalšieho poklesu ruských dodávok pre krajiny strednej Európy nevyhnutná. Ak nepríde plyn z východu, môžeme ho dostať len zo západu. Tranzitné trasy na Slovensko sú našťastie dostatočné,” komentuje analytik Pišta. Zatiaľ totiž plyn nakupujú a dodávajú len komerčné spoločnosti, ktoré medzi sebou uzatvárajú kontrakty na jeho dodávku. SPP tak nakupuje napríklad nórsky plyn aj LNG.

„Jediné riziko, o ktorom sústavne hovoríme a pripomíname ho, je riziko solidarity. Stále rátame s dodávkami plynu zo severu aj z juhu. Ak by boli pozastavené, pravdepodobne by sa pristúpilo aj k obmedzovaniu spotreby, hoci veríme, že k tomu nedôjde,” pripustil v polovici júla aj generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenského... Foto: TASR, Jaroslav Novák
sulik prokypcak Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS).

Solidarita by v praxi vyzerala tak, že dodávatelia, ktorých odberatelia dokážu ušetriť viac, by plyn nedržali vo svojich zásobách, ale predali ho tým štátom, kde je nedostatok. „Poskytovanie solidarity podľa definície nariadenia o bezpečnosti dodávok plynu sa týka výlučne dodávky plynu pre domácnosti a esenciálne sociálne služby, napríklad nemocnice. Slovenská republika zatiaľ nemá žiadnu takúto bilaterálnu dohodu so susedskou krajinou,“ zdôraznilo pre Pravdu ministerstvo hospodárstva.

Ak sa totiž krajiny uzatvoria, ako to už urobilo Maďarsko, trh sa zablokuje, toky sa nerealizujú a poškodia svojich obchodníkov. Maďarsko 13. júla vyhlásilo stav núdze a zakázalo vývoz energosurovín z krajiny. Zrušilo tiež po roky platný cenový strop pri energiách pre domácnosti s nadpriemernou spotrebou a plánuje zvýšiť domácu ťažbu zemného plynu. Koncom júna tiež premiér Viktor Orbán podpísal dekrét, ktorý vláde umožňuje v prípade núdze zmocniť sa dohľadu nad dôležitými energetickými podnikmi a prevádzkovateľom siete pre prepravu plynu.

Dohľad nad trhom

Preto sa hovorí na európskej úrovni aj o možnom zriadení dohľadu nad obchodovaním, aby bolo známe, ktorá krajina je v akej kondícii a bolo možné prijať určité regulačné opatrenia. „To by však bolo z pohľadu fungovania liberalizovaného trhu tancovanie na tenkom ľade. Je však možné, že situácia dospeje do bodu, kde sa ani takémuto centrálnemu riadeniu dodávok plynu nevyhneme,” dodáva Pišta.

Neistota v otázkach nadchádzajúcej zimy už pritom napätie medzi jednotlivými členskými krajinami spôsobuje. Terčom nevôle niektorých menších členov sa teraz stáva aj Nemecko so svojím obrovským a energeticky náročným priemyselným sektorom. Krajina, ktorá roky obviňovala Portugalsko, Grécko a Španielsko z nezodpovedného ekonomického správania, totiž teraz najvýraznejšie požaduje od európskych susedov solidaritu, aby zmiernila dosah klesajúcich tokov ruského plynu.

Agentúra Bloomberg sa v tejto súvislosti odvolala na vyjadrenia nemenovaného vysokopostaveného diplomata EÚ, podľa ktorého sa niektoré členské štáty zdráhajú obetovať sa pre Berlín, pretože nedokázal diverzifikovať zdroje energie. Ten ďalej uviedol, že solidarita EÚ sa môže túto zimu rýchlo rozptýliť v prípade vážneho nedostatku plynu. Preto Nemecko, ktoré čelí technickým ťažkostiam vrátane nedostatočnej infraštruktúry pre skvapalnený zemný plyn, investovalo 15 miliárd eur do nákupu plynu na trhu na skladovanie, čo podráždilo niektorých partnerov v EÚ, keďže tento náhly vyšší dopyt prispel k zdraženiu komodity na trhoch.

„Ekonomická kríza v Nemecku by bola krízou celej európskej ekonomiky,“ argumentoval konanie Berlína nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #energetika #vojna na Ukrajine