Cena plynu vyletela. Môže za to len Moskva? Analytik vidí za tým aj jednu európsku krajinu

Burzová cena plynu v EÚ letí rýchlo nahor. Dnes ráno vyskočila zatiaľ až na úroveň 224 eur za megawatthodinu. To je najviac od začiatku invázie na Ukrajinu a súvisiacich západných sankcií.

27.07.2022 10:18
Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (175)

Teraz plyn zdražuje najmä Rusko. To totiž obmedzuje svoje dodávky kľúčovým odberateľom v EÚ, ako je nemecký energetický gigant Uniper alebo taliansky gigant Eni. Ruská strana zdôvodňuje zníženie dodávok technickými problémami.

Plyn Čítajte viac Európa sa pripravuje na zimu bez plynu. Čím bude Putin na Ukrajine menej úspešný, tým menej plynu potečie

Európska solidarita

Český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank si všíma, že neistota v rámci EÚ vedie k určitým treniciam medzi jednotlivými členskými krajinami, hoci tie zostávajú pre bežného pozorovateľa skryté za ľúbivými vyjadreniami o európskej solidarite. Avšak napríklad nemenovaný nemecký predstaviteľ agentúre Bloomberg povedal, že v prípade závažnej plynovej krízy v EÚ by táto solidarita mohla byť rýchlo preč.

Nemecko sa samo snaží plynom predzásobiť, bez ohľadu na ostatných. „Tento nemecký postoj naštval niektoré iné krajiny EÚ, pretože Nemci nákupom plynu pre vlastné predzásobenie šponujú jeho cenu ešte vyššie,“ dodáva Kovanda.

Dodávky klesli

Dodávky ruského plynu do Nemecka cez plynovod Severný prúd 1 klesli v stredu na zhruba polovicu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje operátora.

Na základe údajov operátora plynovodnej siete klesli dodávky od 8.00 h SELČ na necelých 14,424 milióna kilowatthodín za hodinu (kWh/h). Pôvodne sa pohybovali okolo 27 miliónov kWh/h.

Ruský plynárenský koncern Gazprom už v pondelok (25. 7.) upozornil, že od stredy plánuje znížiť dodávky plynu cez Severný prúd 1 na polovicu, čo predstavuje iba 20 % prepravnej kapacity plynovodu. Ako dôvod uviedol nevyhnutnú údržbu ďalšej turbíny. Európska únia však považuje znižovanie dodávok za energetické vydieranie Európy a štáty EÚ sa v utorok dohodli na opatreniach na obmedzenie spotreby suroviny počas nadchádzajúcej zimnej sezóny.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #plyn