Pokračovanie článku: Dodávky po známosti a lacné brikety z Poľska. Kým predajcovia nestíhajú dopyt po dreve, ľudia sa vynašli

Domácnosti hľadajú cesty, ako ušetriť

Simona, Lúčky

Po drevo si chodíme sami. Chlapom v Bešeňovej, ktorí ho spracovávajú a predávajú ostávajú „odpady“ dreva. Tie kupujeme sa výrazne nižšiu cenu. Je to mix smrekoviny a inej dreviny. Za 10 metrov sme zaplatili pred rokom 200 eur. Keď sme kupovali drevo na túto zimu vyšlo nás v takom istom objeme o 50 eur drahšie. K tým 10 metrom nám vždy nejaké tie dva, tri prihodia. Len si po to musíme prísť my.

Otec plánuje ešte ďalšiu várku dreva, pretože 10 metrov nám vydrží, tak na tri mesiace. Záleží od kedy sa začne sezóna. Tento rok sme aj zatepľovali, tak počítame, že vydržať by malo dlhšie. Potom keď, dôjde drevo vykurujeme plynom.

Chceli sme kúpiť bukovinu, pretože je to pevnejšie drevo a horí dlhšie. Ale za 10 metrov si pýtali až 400 eur.

Samuel, Ružomberok

Palivo nám citeľne zdraželo. Drevo odhadom o nejakých 20 až 30 percent na meter, problém s dodaním je tiež, hoci nám sa po známosti vždy podarí niečo doviezť. Tento rok, vzhľadom na to, že nevieme, aká bude situácia s plynom, ktorým doma vykurujeme tiež, sme sa rozhodli pre istotu doviezť si 5 paliet lacných brikiet z Poľska.

Jozef, Liptovské Sliače

No ja osobne drevo zatiaľ mám, na tento rok určite. Ale moja príprava začala už pred dvoma rokmi keď som namontoval prvé infračervené panely na vykurovanie. V ďalšej izbe som použil tu istú technológiu a dal ju do podlahy. Chýba mi však ešte zateplenie stropu, pretože za minulý rok som dokopy platil 2000€ za elektrinu.

Je však jedno, či drevo, alebo brikety, uhlie alebo pelety, všetko šlo rapídne až nenormálne hore. Pri palivovom dreve šiel kubík o 10 eur hore: predtým stal 24 eur teraz 34 eur. Brikety, či pelety, ktoré boli cca za 180 až 220 eur podľa kvality, teraz stoja minimálne 350 eur a viac.

Jana, Bratislava

U rodičov v Handlovej sa susedia vlastne už o ničom inom ani nebavia. Len o tom, ako ušetriť. Otec kupoval drevo pred týždňom. Má rodinný dom, 110 metrov štvorcových, tri menšie spálne na poschodí a jednu obývačku, kuchyňu a kúpeľňu na prízemí. Kúrime peletami A1 a za sezónu ich minieme zhruba päť ton. Cena za tonu minulý rok – 270 eur. Tento rok stojí tona 430 eur. Takže takmer o 100 percent viac.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #kúrenie #ceny energií #brikety