Pokračovanie článku: Najlacnejšie kúrenie zdraželo o 100 percent. Sklady sú prázdne, zásoby nemáme, hlásia lesníci

Kúriť sa dá aj inak

Palivové drevo pritom predstavovalo dlhodobo najvýhodnejšie riešenie, či už na občasné prikurovanie v kozube, alebo aj na celkové pokrytie vykurovania a ohrevu teplej vody v domácnostiach. Potvrdila to napríklad aj analýza SPP-Distribúcia, ktorá porovnala rôzne systémy vykurovania modelového rodinného domu.

Konkrétne išlo o tieto zdroje vykurovania: zemný plyn, drevo, tepelné čerpadlo vzduch-voda a elektrické vykurovanie. Analytici prepočítali jednak prevádzkové náklady, ale aj celkovú investíciu.

Z výsledkov vyplýva, že drevo ponúklo najvyšší tepelný zisk aj najnižšie prevádzkové náklady zo všetkých uvedených alternatív. Nasledujúca sezóna však môže štatistiky prepísať: kým v analýze SPP sa počíta s cenou peliet okolo 210 eur za tonu, dnes sa predávajú za cenu 400 až 500 eur za tonu.

Dražejú však aj iné alternatívy. „Čo sa týka kotlov na tuhé palivo, tam sme nárast nezaznamenali. Je to hlavne kvôli tomu, že obyčajne kotly sa už v EÚ nepredávajú a na tuhé palivo sa dajú kúpiť už iba splyňovacie kotly. U tých ale cena vyletela na 200 eur, pričom vlani sme ich predávali o polovicu lacnejšie, takže je to drahá alternatíva,” hovorí Július Polák z firmy PVM Systém, ktorá sa venuje predaju v oblasti rozvodov vody, plynu či kúrenia.

Russia Putin Čítajte viac Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Väčší záujem evidujú pri tepelných čerpadlách, na ktoré sa dajú využívať aj štátne dotácie z programu Zelená domácnostiam. „Tepelné čerpadlá sa pohybujú od cca 8-tisíc do vyše 12-tisíc eur. Tam ceny nešli príliš hore, rádovo v stovkách eur. Závisí, samozrejme, od výrobcu a modelu,” dodáva Polák. Tvrdí tiež, že mierne vzrástol záujem aj o elektrické konvektory, čo v tomto období v minulých rokoch nebývalo pravidlom. Tie sa cenovo sa pohybujú od 100 do 200 eur, ceny medziročne stúpli len o 10–15 percent.

Prach je väčší nepriateľ ako emisie

Dražejúce palivo však ohrozuje nielen peňaženky ľudí, ale aj ich zdravie. Drvivá väčšina domácností má podľa štatistík envirorezortu doma starý kotol alebo vykuruje nesprávnym palivom. „Až 87 %, z nich, t.¤j. 110-tisíc domácností vykuruje pevným palivom v neefektívnych a nevhodných kotloch,“ uviedlo ministerstvo.

V dôsledku sociálnej a energetickej chudoby totiž častokrát ľudia spaľujú, “čo príde”, dochádza k nelegálnym výrubom drevín či spaľovaniu nesprávnej drevnej hmoty s vysokou vlhkosťou. Ak sa teda rozhodnete ušetriť a zakúriť napríklad starým vianočným stromčekom, miesto lacného kúrenia prispejete k nadmernému znečisteniu ovzdušia vo vašej obci či meste.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #drevo #kúrenie #zdražovanie #ceny energií