Najlacnejšie kúrenie zdraželo o 100 percent. Sklady sú prázdne, zásoby nemáme, hlásia lesníci

Horiaci kozub či piecka sú takmer neoddeliteľnou súčasťou obrazu zimy. Podľa štatistík envirorezortu vykuruje kotlami a pieckami približne 350-tisíc slovenských domácností. Tento rok sa však romantika pri kozube, ako aj základný zdroj tepla pre ľudí po celej krajine dostávajú na hranicu únosnosti. Cena dreveného paliva totiž narástla o sto percent a lesníci, ako aj predajcovia hlásia extrémny dopyt. „Aktuálne už v podniku nemáme žiadne zásoby palivového dreva. To, čo sa priebežne vyrobí, sa okamžite predá,” hovorí Marína Debnárová, hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR.

24.07.2022 16:26
kurenie kozub piecka teplo kachle Foto:
Ilustračné foto
debata (71)

Nedostatok palivového dreva vysvetľuje prudkým nárastom dopytu, ktorý vyvolal konflikt na Ukrajine. Hrozí tak, že chudobnejší budú kúriť, čím sa bude dať, teda neraz aj odpadom alebo vianočnými stromčekmi.

Potvrdzujú to aj domácnosti. Janina rodina pochádza z Handlovej. „Susedia sa už o ničom inom nebavia. Len o tom, ako ušetriť. Otec kupoval drevo pred týždňom. Má rodinný dom, 110 štvorcových metrov, tri menšie spálne na poschodí a jednu obývačku, kuchyňu a kúpeľňu na prízemí. Kúri peletami a za päť ton, čo približne pokryje zásoby na zimu, zaplatil niečo vyše tisíc eur. Tento rok stojí len jedna tona 430 eur,” vyčísľuje. Spolu by tak zaplatil 2 150 eur, čo je o vyše tisíc eur viac.

Simona z obce Lúčky pri Ružomberku zas hovorí, že drevo si s rodinou zháňajú po vlastnej osi. „Chlapom v Bešeňovej, ktorí ho spracovávajú a predávajú, ostávajú z výroby „odpady“. Tie kupujeme za výrazne nižšiu cenu.” Za 10 metrov, ktoré vystačia na tri mesiace kúrenia, podľa Simony zaplatili pred rokom 200 eur. Tento rok platili o 50 eur viac. „K tým 10 metrom nám však vždy nejaké tie dva, tri prihodia, jediná náročná vec na tom je, že si ho musíme odviezť,” opisuje. Dodáva však, že nižšia cena je aj kvôli typu dreva, teda mixu smrekoviny a inej dreviny. Keby kúpili bukovinu, ktorá je pevnejšia a horí dlhšie, za 10 metrov by aj v prípade odpadového dreva platili 400 eur.

Z doplnkového tovaru luxus

Dopyt po dreve na kúrenie tento rok trhá rekordy. „Momentálne na celom Slovensku evidujeme enormný záujem o palivové drevo. Na expedičných skladoch sú poradovníky, niektoré sú naplnené už do konca roka,” približuje Debnárová.

„Situácia so zásobami palivového dreva je zlá, máme ho nedostatok. Dopyt je omnoho výraznejší ako pred rokom. Poradovníky ani čakacie doby sme nezaviedli, pretože už sme úplne zastavili predaj,” pridáva sa Dušan Nárožný zo spoločnosti Moravoles, dodávajúcej palivové drevo a palety.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Veľké porovnanie nákladov na vykurovanie. Ako obstáli drevo, plyn, tepelné čerpadlo či elektrina?

Palivové drevo pritom tvorí len malú časť produkcie štátneho podniku Lesy SR. Primárne sa ani nevyrába, ide o vedľajší produkt pri výrobe cennejších sortimentov. Teraz má však aj tento nenápadný produkt cenu zlata. Pociťujú to aj spracovatelia dreva. O kurivo je totiž väčší záujem ako o ich produkty vyrábané na pílach, čiže stavebné rezivo, lepené hranoly, OSB dosky alebo drevotriesku.

„Sme svedkami recesie v stavebníctve. Piliarske prevádzky idú v obmedzenej kapacite, buď znižujú zmennosť, alebo režú menej, ako zvyčajne, pretože nemajú komu predávať. Rastie totiž dopyt po briketách a peletách, ktoré piliari často, hoci nie všetci, produkujú z piliny či hobliny,” hovorí Peter Zemaník, prezident Zväzu spracovateľov dreva SR.

Plyn Čítajte viac Európa sa pripravuje na zimu bez plynu. Čím bude Putin na Ukrajine menej úspešný, tým menej plynu potečie

Lesníci aj drevári očakávajú, že ceny palivového dreva budú pravdepodobne rásť až do skončenia hroziacej energetickej krízy. „Cena dreva určite ešte porastie. Každý týždeň sa nám menia ceny, udávajú ich totiž veľkí zahraniční obchodníci, ktorí už avizujú, že od septembra do decembra dôjde k vrcholu zdražovania,” hovorí Matej Gabaj z lesnícko-drevárskej spoločnosti Maholz Revúca, ktorá bola v roku 2021 druhým najväčším výrobcom palivového dreva a distribútorom pre rakúsky a nemecký trh na Slovensku.

„Zvýšený dopyt máme až o 250 percent. To je momentálne nevybavených viac ako 250 kamiónov dreva na rakúsky, český aj nemecký trh. Na Slovensku zatiaľ pomerne stíhame, drevo zavážame klientom do dvoch týždňov,” približuje Gabaj. Ceny im tiež vzrástli o 100 percent.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #drevo #kúrenie #zdražovanie #ceny energií