Ceny energií na rok 2023: Domácnosti môžu pocítiť zdražovanie v rozmedzí od 121 do 244 eur za mesiac

Skutočné dopady na ceny energií budú známe koncom tohto roka po ukončení cenových konaní.

22.07.2022 14:25
dom, nehnutelnosti, rodina, reality Foto:
Ilustračné foto.
debata (559)

Regulovaní aj neregulovaní odberatelia energií budú v nasledujúcom roku 2023 čeliť vysokému rastu nákladov na energie. Regulované ceny energií pre domácnosti a ďalších regulovaných odberateľov môžu vplyvom vysokých trhových cien vzrásť od 130 percent pri elektrine a teple do 170 percent pri plyne.

Nárast nákladov na energie pre domácnosti môže byť v rozmedzí od 121 do 244 eur za mesiac, čo výrazne zaťaží najmä sociálne zraniteľné skupiny domácností. Konečné ceny budú známe koncom tohto roka. Vyplýva to z aktuálnej analýzy regulovaných cien energií Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Plyn Čítajte viac Európa sa pripravuje na zimu bez plynu. Čím bude Putin na Ukrajine menej úspešný, tým menej plynu potečie

Ako v tlačovej správe uvádza hovorca ÚRSO Radoslav Igaz, slovenským domácnostiam v roku 2023 skutočne hrozí dramatické zvýšenie regulovaných cien energií. Pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu regulované ceny energií v nasledujúcom roku vzrásť o viac ako dvojnásobok oproti súčasnosti. „Trhové ceny sú v súčasnosti extrémne vysoké a veľmi nestabilné," uvádza ÚRSO.

Štát však podľa ÚRSO pripravuje viacero opatrení na minimalizáciu dopadov na odberateľov. „Ako najkľúčovejšie opatrenie sa pritom javí adresné využitie zlacnenej elektriny z Memoranda so Slovenskými elektrárňami, ktoré môže slovenským domácnostiam pomôcť aj pri ušetrení nákladov na vykurovanie príbytkov, ak sa preorientujú pri vykurovaní z drahšieho plynu na lacnejšiu elektrinu z Memoranda," napísal predseda ÚRSO Andrej Juris.

Doplnkovým opatrením by mala byť adresná podpora pre zraniteľné skupiny odberateľov, ktoré nebudú mať prístup k zlacneným dodávkam elektriny, v súlade so štátnou sociálnou politikou. „To sa môže týkať regulovaných aj neregulovaných odberateľov energií, teda domácností, verejných inštitúcií, zdravotníckych zariadení, kritickej infraštruktúry," vysvetľuje ÚRSO.

Ako však úrad dodáva, vzhľadom na extrémny vývoj na trhu s energiami, je nepravdepodobné plne eliminovať vplyv trhových cien na odberateľov. Opatrenia môžu iba zmierniť negatívny dopad a samotní odberatelia sa tiež musia zamerať na optimalizáciu ich nákladov na energie. ÚRSO odporúča odberateľom zlepšiť energetickú efektívnosť a optimalizovať spotrebu energií.

559 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #cena #2023