Veľké porovnanie nákladov na vykurovanie. Ako obstáli drevo, plyn, tepelné čerpadlo či elektrina?

Celá vykurovacia sezóna dokáže poriadne zaťažiť rozpočet rodiny. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že palivové drevo ponúklo najvyšší tepelný zisk aj najnižšie prevádzkové náklady zo všetkých uvedených alternatív. Nasledujúca sezóna však môže štatistiky prepísať.

23.07.2022 05:00
krb, kúrenie, dobré bývanie, Foto:
Ilustračná fotka.
debata (150)

Ročné prevádzkové náklady na vykurovanie sa môžu líšiť. Všetko závisí od toho, akým palivom domácnosť vykuruje. Ceny energií išli posledné obdobie prudko hore, čo sa odzrkadlilo aj v cenách za vykurovanie.

Palivové drevo predstavovalo dlhodobo najvýhodnejšie riešenie, či už na občasné prikurovanie v krbe, alebo aj na celkové pokrytie vykurovania a ohrevu teplej vody v domácnostiach. Potvrdila to napríklad aj analýza SPP-Distribúcia, ktorá porovnala rôzne systémy vykurovania modelového rodinného domu.

dom, nehnutelnosti, rodina, reality Čítajte viac Ceny energií na rok 2023: Domácnosti môžu pocítiť zdražovanie v rozmedzí od 121 do 244 eur za mesiac

Analytici prepočítali jednak prevádzkové náklady, ale aj celkovú investíciu. Ide o palivá ako zemný plyn, tepelné čerpadlá, elektrina či drevené peletky.

Rozdelené je to na ročné náklady na palivo a na kompletný servis. Najvyššie sú ročné náklady na elektrina (teplovodné) a hneď za ňou je elektrina (priamovýhrevné). Obe sa vyšplhali s nákladmi nad tisíc eur z rok. Skoro 550 eur ročne vychádzajú ročné náklady na plyn. Najlacnejšie vyšli drevené peletky, ktoré 367 eur na rok.

Kompletný servis na rok sa taktiež líši medzi spomínanými zdrojmi vykurovania. Od 50 eur pri elektrine až po 150 eur za tepelné čerpadlá.

Ak zhrnieme spolu celkové ročné prevádzkové náklady, tak vychádzajú najlacnejšie drevené peletky za 447 eur. Skoro 530 eur vychádza vykurovanie plynom. Najvyššie sú náklady na vykurovanie elektrinou.

Nasledujúca sezóna však môže štatistiky prepísať: kým v analýze SPP sa počíta s cenou peliet okolo 210 eur za tonu, dnes sa predávajú za cenu 400 až 500 eur za tonu. Kto si tak nestihol nakúpiť do leta, jesenné nákupy dreva sa mu výrazne predražia.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #drevo #vykurovanie #náklady na vykurovanie