Pokračovanie článku: Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Turbína rozdeľuje Európu

Kameňom úrazu je aj pokazená turbína z Nord Streamu, ktorou Rusko už od júna zdôvodňuje nižšie dodávky plynu do Európy. Pre sankcie sa totiž natiahlo jej vrátenie zo servisu v Kanade. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck však obmedzenie dodávok označil za politický ťah, kým Kanada dáva za pravdu Gazpromu. V týchto dňoch však Kanada poslala turbínu naspäť.

„V piatok Rusko nebude mať k dispozícii turbínu do plynovodnej kompresnej stanice Portovaja. Výrobca a ,servisák' turbíny, firma Siemens Energy Canada, až v pondelok zariadenie odoslal z revíznej kontroly cez Nemecko do Ruska. Tam by turbína mala doraziť v nedeľu. Ďalšie štyri dni môže trvať jej ,nahodenie' do bežnej prevádzky," vysvetľuje český ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda.

To však zároveň znamená, že plná prevádzka Nord Streamu 1 bude môcť byť obnovená najskôr v piatok 29. júla, teda o týždeň neskôr, ako sa plánovalo. Pôvodne sa totiž mala prevádzka obnoviť už tento piatok, teda 22. júla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj návrat turbíny verejne odsúdil ako porušenie európskych sankcií proti Rusku. Kanadskému premiérovi Justinovi Trudeauovi odkázal, že Ukrajina nikdy nebude akceptovať rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu určenú pre ruský plynovod Nord Stream 1, pretože by tak len podporila ďalšie porušovanie sankcií uvalených na Moskvu.

Slovenskí energetici napriek tomu ubezpečujú, že situácia je stabilizovaná. Richard Sulík (SaS) spolu s generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richardom Prokypčákom už odo dňa začatia odstávky ľudí na Slovensku ubezpečovali, že zásob máme už dnes toľko, že bohato vystačia na najbližších osem mesiacov pre domácnosti, infraštruktúru a priemysel aj v prípade, že by už nepritiekol ani kubický meter plynu z Ruska. SPP sa totiž na plánovanú údržbu plynovodu Nord Stream 1 pripravoval podľa Prokypčáka niekoľko mesiacov.

„Od konca februára sme vedeli termín odstavenia a vyhodnotili sme ho ako kritický z pohľadu možného vývoja situácie na Ukrajine," povedal. Slovensko má podľa nich otvorené tri plynárenské trasy a zabezpečené dva LNG (skvapalnený plyn) terminály, pričom ďalšie sú na ceste.

Česko je v nezávislosti popredku Energetická spoločnosť ČEZ už na konci júna uzavrela 10-ročné zmluvy s americkou spoločnosťou Westinghouse a s francúzskou firmou Framatome na dodávky paliva pre jadrovú elektráreň Temelín. Obaja dodávatelia boli vybraní vo výberovom konaní tento rok v apríli. Dodávky sa začnú v roku 2024. Hodnota kontraktu sa pohybuje rádovo v miliardách českých korún, informuje česká agentúra ČTK. Česi využívali, podobne ako Slovensko, ruské palivo od spoločnosti TVEL, ktorá spadá do ruského štátneho holdingu Rosatom. Spoločnosť Westinghouse s výrobným závodom vo Švédsku už palivové súbory do Temelína po jeho spustení desať rokov dodávala. Spoločnosť Framatome je jediným výrobcom so sídlom v Európskej únii, ktorý dodáva palivové súbory do väčšiny západoeurópskych jadrových elektrární.

Zdroj: ČTK

Mapa plynových a ropných prepravných trás v Európe Foto: Európska komisia
map oil and gas europe Mapa plynových a ropných prepravných trás v Európe

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zemný plyn #jadro #energetika #vojna na Ukrajine