Pokračovanie článku: Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Ministri rokujú o jadre

Jadro bolo kľúčovou témou aj na piatkovom zasadnutí lídrov V4 v Mochovciach. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek vyzdvihol, že jadrová energetika zostane významnou súčasťou energetického mixu. Nahradenie ruského paliva však naráža na komplikované licenčné procesy viazané na špecifické technológie jadrových reaktorov. Jediným dodávateľom pre slovenské elektrárne je totiž dnes ruská spoločnosť TVEL. „Iné certifikované palivo pre reaktory typu VVER 440 vo svete zatiaľ neexistuje," potvrdil Galek.

České, slovenské a maďarské energetické spoločnosti spolu s fínskou spoločnosťou Fortum však začali úzko spolupracovať s cieľom zabezpečiť si alternatívnych dodávateľov jadrového paliva. V hre je najmä americká firma Westinghouse, ktorej však zatiaľ chýba certifikácia. „Európska únia by dokázala zastrešiť certifikáciu pre všetky krajiny, ktorých sa to týka, pretože ide o zdĺhavý a finančne náročný proces," povedal Galek.

Problémy sú aj s plynom

Ruský plynárenský gigant Gazprom minulý pondelok začal desaťdňovú každoročnú údržbu na svojom plynovode Nord Stream 1, ktorý smeruje z Ruska cez dno Baltického mora až do Nemecka. Všetko však nasvedčuje tomu, že do konca tohto týždňa prevádzku naspäť nespustí. „Pracujeme s predpokladom, že sa nevráti do prevádzky," citoval komisára EÚ pre rozpočet Johannesa Hahna americký denník Wall Street Journal.

„Situácia v súvislosti s ruskými dodávkami do Európy je naozaj kritická. Rusi pred mesiacom znížili prepravu cez Nord Stream 1 a aktuálne ho už úplne odstavili pre údržbu. Takisto znížili toky plynu cez Ukrajinu a úplne zastavili prepravu cez poľský Jamal," vysvetľuje Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Karel Hirman, odborník na energetiku, dokonca pripúšťa, že nemusí dôjsť ani k opätovnému spusteniu po skončení servisu potrubia. „Putin dodávky plynu používa priamo ako súčasť útoku na Ukrajinu a snahu rozložiť EÚ a docieliť voči nám svoje strategické ciele – veď nás Kremeľ oficiálne označil za nepriateľské štáty, a to hneď po útoku na Ukrajinu," pripomína Hirman s tým, že k označeniu došlo v čase, keď sme ešte len zvažovali prijatie prísnych sankcií a keď sa mnohé európske krajiny EÚ či NATO na čele s Nemeckom, Francúzskom a Talianskom zdráhali poskytnúť Ukrajine dodávky zbraní.

„Takže ak sa Putinovi nebude dariť na ukrajinskom bojisku podľa jeho plánov, bude o to viac náchylnejší úplne zastaviť dodávky plynu do celej Európy s výnimkou jeho posledných verných spojencov v západných štruktúrach: Erdoganovho Turecka a Orbánovho Maďarska," dodáva.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #zemný plyn #jadro #energetika #vojna na Ukrajine