Na Rusko sa pripravujú nové postihy. Cieľom je strop na ropu a ropné produkty

Návrhy krajín zo skupiny G7 na zavedenie cenového stropu na ruskú ropu by mali zahrnovať aj rafinérske produkty. Povedal to v utorok šéf Medzinárodnej organizácie pre energetiku (IEA) Fatih Birol.

12.07.2022 19:11
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (12)

Skupina siedmich najsilnejších svetových ekonomík G7 uvažuje nad zavedením cenového stropu na ropu z Ruska s cieľom zabezpečiť pokračovanie plynulých dodávok suroviny, zmierniť infláciu a zároveň obmedziť príjmy Ruska, ktoré využíva na financovanie vojny na Ukrajine.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Problémy Slovnaftu môžu byť aj Matovičove problémy. Koalícia sa kvôli tomu opäť rozhádala

Ako však povedal Birol v rozhovore pre Reuters na okraj energetickej konferencie v Sydney, do tohto plánu by bolo vhodné zahrnúť aj rafinérske produkty, ktorých ceny rovnako prudko rastú.

Rast cien rafinérskych produktov ako benzín a nafta bol v dôsledku výpadkov ruskej ropy dokonca ešte výraznejší než v prípade samotnej suroviny. Dôvodom bolo zatvorenie viacerých rafinérií vo svete, čo zredukovalo globálnu rafinérsku kapacitu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #sankcie