Pokračovanie článku: Slovensko zachraňujú nové plynové terminály, zásob máme najviac v EÚ. Kríza je zažehnaná, tvrdí Sulík

Plyn bude, ale drahý

Hoci zásoby plynu jednotlivých krajín sa líšia, jedno majú spoločné. „Celá Európa má v zásobníkoch veľmi drahý plyn, pričom po minulé roky mal zlomkovú cenu. Ale všetci hrali na ,bude lacnejší‘ a ,bude ho dos‘”. Teraz je a bude drahý a je aj bude ho málo,” upozornili na svojej facebookovej stránke analytici z Dát bez pátosu.

Aby dosah vysokých trhových cien domácnosti nepocítili v plnej miere, ministerstvo hospodárstva v spolupráci s plynármi pripravilo špeciálnu ponuku – možnosť uzatvoriť zmluvu o dodávke na jeden alebo štyri roky s výhodnejšou cenou. Navýšenie má byť od 1. januára 2023 vo výške 33 percent pre tých ľudí, ktorí od augusta podpíšu s SPP štvorročné zmluvy. Na budúci rok tieto domácnosti zaplatia za MWh 57 eur.

„Potom to ide na 65 eur, v roku 2025 na 72 eur a v roku 2026 na 76 eur za megawatthodinu,“ spresnil Sulík. Ak by sa domácnosť rozhodla pre zmluvu na jeden rok, cena by sa pre ňu navýšila o 59 percent od 1. januára 2023. Prepočítané na peniaze to je cena 66 eur za MWh.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Ceny plynu na rok 2023: Predbežné prepočty ukázali nárast o desiatky až stovky eur (+príklady)

„Klient si bude môcť vybrať, na ako dlho sa chce zaviazať, a tieto ceny budú určite nižšie ako aktuálny diskutovaný 100– až 150-percentný nárast. Stále však ide o výrazný nárast ceny,” upozornil v rozhovore pre Pravdu Prokypčák.

Hoci termín spustenia akciovej ponuky zatiaľ nie je známy, šéf SPP ubezpečuje, že ľudia budú mať dostatok času na rozhodnutie. „Podľa legislatívy musí byť cenové konanie ÚRSO ukončené do októbra, s tým, že obvykle sa finálne ceny zverejňujú koncom novembra, respektíve začiatkom decembra. Určite budú mať priestor si pre seba do konca roka vybrať najlepšie riešenie zo všetkých dostupných možností,” dodal.

Energoanalytik Ján Pišta tvrdí, že už dnes sa ho klienti pýtajú, ako sa rozhodnúť. „Odpovedám im, uvedomte si, čo to pre vás môže znamenať. Keď si to teraz zafixujete, tak na štyri roky máte postarané, nemusíte nič riešiť. Možno to bude o tie tri, štyri roky oveľa lacnejšie, ale vy ste sa nejakým spôsobom poistili a už viete, na čom budete celé tie štyri roky,” vysvetlil v podcaste denníka Pravda.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Podniky bežia v strate

Analytik však zároveň dodáva, že takého lacného plynu, ako bol ešte pred dvomi rokmi, sa už zrejme nedočkáme. „Keď stál päť eur za MWh na spote a teraz stojí 150 eur za MWh, to je obrovský rozdiel. Tým, že tie trasy budú diverzifikované, budeme si môcť vyberať, ale z drahých možností oproti tomu, čo bolo v minulosti. Ak aj niekto z veľkých odberateľov očakáva, že v roku 2024, 2025 sa ceny plynu vrátia k 15 eurám, kde boli ešte pred dvomi rokmi, to už nie je veľmi pravdepodobné,“ myslí si Pišta.

Pre mnohé firmy to môže byť problém. Sulík síce ubezpečil, že plynu bude dostatočne veľa na pokrytie všetkej plánovanej výroby, podniky však za plyn zaplatia násobne viac ako doteraz.

„Každý podnik má vlastnú stratégiu, akým spôsobom energie nakupuje. Je to rôznorodé, nemožno to zovšeobecniť pre celý priemysel. Niektoré spoločnosti majú uzavreté dlhodobé kontrakty na rok, dva dopredu, iné musia nakupovať za spotové ceny," opísal pre agentúru Sita situáciu jednotlivých firiem generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz. Skokové navýšenie vstupných nákladov však podľa neho podniky nedokážu premietnuť do zakontrahovaných zákaziek a výroba mnohých z nich tak beží v strate.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #SPP #LNG