Situácia je kritická, Putin znižuje dodávky plynu. Používa ho ako zbraň a snaží sa rozbiť EÚ

Ruský plynárenský gigant Gazprom v pondelok začal desaťdňovú každoročnú údržbu na svojom plynovode Nord Stream 1, ktorý smeruje cez Baltické more do Nemecka. Denník Pravda sa pýtal energetických expertov, či si myslia, že Rusko už neobnoví dodávky plynu. Viaceré európske krajiny očakávajú, že plyn po 21. júli už nepotečie.

12.07.2022 05:00
Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Foto: ,
Muž chytá ryby pred mrakodrapom Lachta Centrum, v ktorom sídli spoločnosť Gazprom v Petrohrade.
debata (125)

Ján Pišta, analytik z konzultačnej spoločnosti JPX

Francúzi aj Nemci sa boja úplného zastavenia dodávok plynu cez Nord Stream (NS), tak bijú na poplach. Myslím si, že Rusko nezastaví úplne dodávky plynu. To by mu už nezostal na ruke žiadny tromf. Skôr bude takto napínať strunu až do prasknutia. Je možné, že sa počas údržby NS prihodí taká situácia, že Rusko nebude mať potrebné komponenty na výmenu kvôli sankciám a po 21. júli sa v Nemecku objaví menej plynu, ako tieklo do včera (pondelka – pozn. red.). Ale myslím si, že niečo sa tam objaví.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Kanada rozhodla, že turbínu, na ktorú čaká Gazprom, vydá do Nemecka. Nemecko ju potom asi pošle do Ruska, aby ju namontovali do kompresovej stanice NS. To však potrvá 2 až 3 týždne, takže v optimálnom prípade sa v NS objaví po údržbe toľko, čo tam tieklo pred údržbou. Nevylučujem však, že sa tam objaví dokonca aj viac plynu. Gazprom bude mať predsa len údržbu skončenú, tak by sa malo. Ak aj nie, viac plynu by sa malo objaviť, keď bude turbína dodaná.

Karel Hirman, energetický odborník

Putin nám zámerne škrtí postupne čoraz viac dodávky plynu už od leta minulého roka. Pred Vianocami ako prvý úplne odstavil tranzitný plynovod Jamal-Európa, ktorým prúdil bez problémov od konca 90. rokov plyn z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka.

bioplyn Jelsava zemny plyn biometan Čítajte viac Teplá voda na prídel, nútené dovolenky. Nemecku chýba plyn, zavádza plošné šetrenie

Ešte začiatkom roka uprostred zimy a pred samotným útokom, výrazne obmedzil dodávky cez ukrajinsko – slovenský tranzitný koridor. Po celý ten čas nám klienti Gazpromu – európski obchodníci s plynom vrátane SPP tvrdili, že sa vraj nič vážne nedeje a že dokonca Gazprom si stále plní svoje kontrakty. Dokonca väčšina z nich, opäť vrátane SPP, pristúpila v apríli a máji aj na požiadavku otvoriť si na platbu za plyn aj rubľový účet.

Nič nepomohlo a dodávky plynu sa potom aj tak prudko znížili aj cez ukrajinsko-slovenský tranzitný koridor ako aj cez plynovod Nord Stream 1, ktorý smeruje z Ruska do Nemecka priamo cez Baltické more. Až teraz plynárenské firmy – opäť vrátane SPP – už priznali, že situácia je naozaj kritická, hoci ona bola veľmi vážna už počas zimy.

nnns Čítajte viac Taliansko pociťuje odstávky ruského plynu. Toky klesnú na nulu v priebehu niekoľkých hodín

Putin totiž dodávky plynu používa ako nástroj na presadzovanie svojich strategických geopolitických záujmov už dlhodobo (čo ostatne sám dávno priznal a aj oficiálne dokumenty Ruskej federácie po jeho nástupe, len naivná Európa to nechcela počúvať a zobrať na vedomie). Teraz dodávky plynu priamo používa ako súčasť útoku na Ukrajinu a snahu rozložiť EÚ a docieliť voči nám svoje strategické ciele – veď nás Kremeľ oficiálne označil za nepriateľské štáty a to hneď po útoku na Ukrajinu v čase, keď sme ešte len zvažovali prijatie prísnych sankcií a keď sa mnohé európske krajiny EÚ či NATO na čele s Nemeckom, Francúzskom a Talianskom zdráhali poskytnúť Ukrajine dodávky zbraní.

Takže ak sa Putinovi nebude dariť na ukrajinskom bojisku podľa jeho plánov a jemu sa doteraz napriek pomalému postupu na Donbase nedarí ani doteraz, tak bude o to viac náchylnejší zastaviť úplne dodávky plynu do celej Európy s výnimkou jeho posledných verných spojencov v západných štruktúrach: Erdoganovho Turecka a Orbánovho Maďarska, cez ktorých bude tak chcieť rozložiť jednotný postoj ešte viac, ako mu to obaja pomáhali robiť doteraz.

Rozhodnutie Nemecka a ústupok Kanady dodať opravenú turbínu na Nord Stream 1 bolo správne: ak napriek tomu po ukončení plánovanej odstávky plynovod Nord Stream 1 po 21. júli nespustia Rusi naplno alebo vôbec, tak bude jasné, že nás chcú pred zimou energeticky ochromiť. Eliminujú sa tak aj argumenty pre mimoriadne spustenie Nord Stream 2, ktoré začali zaznievať v Nemecku, pretože ak sa umelo blokuje prevádzka plne funkčného Nord Stream 1, prečo by mal Putin nechať v plynulej prevádzke jeho dvojča? Je to rovnaké ako s rubľovými platbami: na tie sa pristúpilo a plyn aj tak neprúdi.

Boris Tomčiak, analytik Finlord

Obavy ohľadom kompletného zastavenia dodávok plynu z Ruska do Európy sú určite na mieste. Putin môže takto rozhodnúť prakticky kedykoľvek. Samozrejme by to malo veľmi negatívny dopad na európsku i ruskú ekonomiku a na vzájomné vzťahy na mnoho rokov do budúcnosti.

Nord Stream 2, Lubmin Čítajte viac Gazprom začal s odstávkami plynu. Krajiny majú obavy, že ich neobnovia

Čo sa týka schopnosti zotavenia z krízy, tak je na tom lepšie Európa. Infraštruktúra na import plynu z iných oblastí síce aktuálne chýba, ale v horizonte dvoch rokov je možné dobudovať nové kapacity. Viac zemného plynu je možné produkovať v Severnom mori, USA či v Perskom zálive. Na druhej strane, ak Rusko stratí európsky exportný trh, tak ho bude v budúcnosti ťažko nahradzovať. Zvýšilo by vývoz do Ázie, ale to by len čiastočne nahradilo stratu vývozu do Európy. Ruská vláda je ale nevyspytateľná a mnohé kroky nedávajú veľkú ekonomickú logiku, na ktorú sme zvyknutí u západoeurópskych štátov či USA.

Určite je možné, že by obetovala ruskú ekonomiku a blahobyt svojich občanov len preto, aby demonštratívne ukázala svoj tvrdý prístup voči zbytku sveta. Základný scenár ale stále je, že po údržbe sa dodávky plynu cez Nord Stream 1 obnovia.

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk

Situácia ohľadne ruských dodávok do Európy je naozaj kritická. Rusi pred mesiacom znížili prepravu cez Nord Stream I a aktuálne ho už úplne odstavili kvôli údržbe. Takisto znížili toky plynu cez Ukrajinu a úplne zastavili prepravu cez poľský Jamal. Takže situácia je vážna a prejavuje sa to i na extrémnom náraste cien zemného plynu. Na referenčnej holandskej burze sa už cena dodávky zemného plynu v roku 2023 prehupla cez 140 eur/MWh. Takéto ceny sa samozrejme premietnu i do nákladov firiem, verejnej správy či domácností.

Andrej Lednár, Prvá energetická

Kanada ako výrobca turbíny, ktorá bola potrebná na spojazdnenie Nord Stream ju podľa dohody odovzdá Nemecku, ktoré ju podľa všetkého plánuje odoslať ho do Ruska napriek embargu. Tu je otázne, či bude tento krok zo strany Ruska vnímaní ako slabosť, alebo ako gesto dobrej vôle. V prípade, ak by neobnovilo dodávky, bolo by jasné, že ich krok s údržbou bol len spôsob, ako vypnúť plyn do EÚ bez porušenia zmlúv o dodávke a potrestať nás za podporu Ukrajine. Na druhej strane napriek zvýšeným dodávkam do Číny, či Indie, Rusko potrebuje finančné zdroje plynúce z predaja plynu. Keďže sa momentálne jedná o ekonomicko-politický boj, sú predikcie veľmi zložité.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #odstávky