Francúzsko počíta s úplným zastavením dodávok plynu z Ruska

Francúzska vláda sa pripravuje na úplné zastavenie dodávok plynu z Ruska. Ako povedal v nedeľu francúzsky minister financií Bruno Le Maire, tento scenár považuje v súčasnosti za najpravdepodobnejší. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10.07.2022 14:10
Bulharsko Rusko Gazprom Bulgargaz plyn energie Foto: ,
Plynová kompresorová stanica na ropovode Jamal-Európa pri bieloruskom Nesviži.
debata (46)

Francúzsko nepatrí medzi krajiny s vysokou závislosťou od ruského plynu. Rusko sa na celkovom dovoze plynu do Francúzska podieľa približne 17 %. Napriek tomu vláda pripravuje núdzový plán. Prípadné úplné odstavenie od dodávok plynu z Ruska by totiž aj Francúzsku teraz skomplikovalo situáciu, keďže krajina závislá od produkcie elektriny z jadra má veľký počet reaktorov mimo prevádzky.

„Myslím si, že totálne zastavenie dodávok plynu z Ruska je reálne možné a my sa na tento scenár musíme pripraviť,“ povedal Le Maire na okraj podnikateľskej a ekonomickej konferencie v juhofrancúzskom Aix-en-Provence. „Bolo by totálne nezodpovedné takýto vývoj situácie ignorovať,“ dodal po tom, ako uviedol, že úplné zastavenie dodávok ruského plynu považuje za „najpravdepodob­nejší scenár“.

Podľa ministra by v prvej fáze výpadok ruského plynu riešili znížením energetickej spotreby zo strany firiem a domácností. Vláda okrem toho skúma, pri ktorých spoločnostiach by bolo možné pristúpiť k nútenému obmedzeniu výroby.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #plyn