Nemci sa boja vypnutia Nord Streamu. Turbíny pre plynovod dostanú výnimku zo sankcií

Kanada udelí výnimku zo sankcií, aby mohla vrátiť do Nemecka opravené ruské turbíny pre plynovod Nord Stream 1. Uviedol to dnes kanadský minister prírodných zdrojov. Kanada tiež rozšíri sankcie na ruský energetický sektor, zahrnie do nich aj priemyselnú výrobu, napísala agentúra Reuters.

10.07.2022 06:20
debata (146)

Kanadská vláda podľa denníka The Guardian uviedla, že „časovo obmedzené a odvolateľné povolenie“ podporí „schopnosť Európy získať prístup k spoľahlivej a dostupnej energii, keďže pokračuje v prechode od ruskej ropy a plynu“.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom minulý mesiac výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1. Zdôvodnila to oneskorením pri oprave kompresorových turbín firmou Siemens Energy v Kanade. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck však obmedzenie dodávok označil za politicky motivovaný krok, ktorým sa Rusko snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu.

Turbíny pre Nord Stream 1 sa stali tiež predmetom sporu medzi Nemeckom a Ukrajinou. Kyjev vyzval Kanadu, aby si turbíny nechala, a tvrdí, že ich vrátenie by porušilo sankcie uvalené na Moskvu. Nemecko, ktoré je silne závislé od dodávok energie z Ruska, požadovalo vrátenie turbín.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ukrajina #Nord Stream