Regulátor pripravuje zmeny cenovej regulácie v tepelnej energetike

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pripravil návrh vyhlášky na vykonávanie cenovej regulácie v tepelnej energetike počas regulačného obdobia 2023 až 2027.

09.07.2022 09:27
radiator, energie, teplo Foto:
Ilustračná fotka
debata (4)

Oproti súčasnej vyhláške sa zmení regulácia fixnej zložky ceny tepla a okrem iného sa zavádza aj možnosť preniesť infláciu do zvýšenia fixných nákladov. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorú ÚRSO predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Návrh vyhlášky nadväzuje na predchádzajúci spôsob regulácie ceny tepla, ktorý sa uplatňoval v rokoch 2017 až 2022. „V prvom rade sa zmení výpočet regulačného príkonu, ktorý sa viac stabilizuje a nebude tak závislý od teplotných výkyvov v jednotlivých rokoch,“ uviedol ÚRSO v predkladacej správe. Ďalšou zmenou je možnosť preniesť časť inflácie do zvýšenia fixných nákladov. To však platí len v prípade, ak bude inflácia vyššia ako tri percentá.

bioplyn Jelsava zemny plyn biometan Čítajte viac Teplá voda na prídel, nútené dovolenky. Nemecku chýba plyn, zavádza plošné šetrenie

Pri podpriemerných cenách tepla z obnoviteľných zdrojov tepla sa umožní dosiahnuť vyšší kalkulovaný primeraný zisk. To platí aj pri dodávke tepla z decentralizo­vaných zdrojov a z tepelných zdrojov, ktoré priamo dodávajú len koncovým odberateľom. Vyhláška zároveň ruší doterajšiu vyhlášku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #ÚRSO