Pokračovanie článku: Teplá voda na prídel, nútené dovolenky. Nemecku chýba plyn, zavádza plošné šetrenie

Poslanci sa budú menej sprchovať

Aj poslanci nemeckého Spolkového snemu idú príkladom, píše ČTK. Parlament plánuje odteraz kvôli očakávanej energetickej kríze svoje priestory v zime menej vykurovať a v lete menej klimatizovať. Príslušné poslanecké grémium, rada starších, vo štvrtok rozhodlo, že kancelárske miestnosti pre zákonodarcov, ich spolupracovníkov a pre správu budov sa budú v zime vykurovať iba na 20 stupňov Celzia namiesto doterajších 22. V lete potom budú klimatizácie nastavené, v závislosti na vonkajšej teplote, na 26 až 28 stupňov namiesto doterajších 24 až 26, informoval denník Der Tagesspiegel.

V Spolkovom sneme bude v lete viac horúco nielen kvôli sporným prejednávaným témam. V hlavnom sále pre plenárne zasadnutie aj v sálach pre zasadnutie poslaneckých frakcií a výborov bude 24 až 26 stupňov Celzia, zatiaľ čo doteraz boli ochladzované na 22 až 24 stupňov. V zime majú byť aj tieto miestnosti vykurované na 20 stupňov, a nie ako doteraz na 22 stupňov.

V budovách s decentralizo­vanými teplovodnými zdrojmi má odteraz tiecť len studená voda a prietokové ohrievače v miestnostiach budú odpojené. V budovách s ústredným kúrením majú zostať v prevádzke. Šetriť sa má aj na osvetlení.

Podľa informácií agentúry DPA boli proti opatreniam v rade starších len zástupcovia krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Rada v uznesení poukázala na to, že Spolkový snem tak chce vzhľadom na aktuálnu situáciu významne prispieť k úsporám energií. Už teraz je podľa nej zásobovanie energiami v mnohých budovách usporiadané nanajvýš efektívne. Napríklad až 50 percent potrebného chladenia v lete poskytuje studená voda, ktorá sa v zime ukladá do podzemných zásobníkov.

Šetrenie energiami je teraz aj v Nemecku horúca téma. Debatu ešte rozprúdil – a uštipačné komentáre si vyslúžil – minister hospodárstva Robert Habeck (Zelení), keď v rozhovore s magazínom Der Spiegel povedal, že výrazne skrátil dobu sprchovania. Pritom sa vraj „nikdy vo svojom živote nesprchoval ani päť minút".

© Autorské práva vyhradené

395 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #šetrenie #zemný plyn #vojna na Ukrajine