Tankovanie v Česku rýchlo zlacňuje. Oplatí sa vyraziť za hranice?

Podľa analytikov budú benzín aj nafta zlacňovať celý nasledujúci týždeň. Možno očakávať pokles o 20 halierov na liter v prípade benzínu ao 40 halierov na liter v prípade nafty.

07.07.2022 10:49
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
debata (39)

Kým Slovákov trápia každým dňom vyššie ceny benzínu aj nafty, Českí šoféri si užívajú zlacňovanie. Palivá v Česku počas prvého prázdninového týždňa zlacneli. Liter najpredávanejšieho benzínu Natural 95 sa v stredu predával pri čerpacích staniciach v priemere za 47,91 koruny (1,93 eur), pred týždňom bol o dva haliere drahšie. O 14 halierov zlacnila nafta, teraz stojí liter dieselu priemerne 48,13 koruny (1,94 eur). Benzín začal z rekordných hodnôt o jednotky halierov zlacňovať na konci júna, cena nafty sa znižuje od začiatku júla.

Dôvodom je podľa ekonóma Lukáša Kovandu z Trinity bank pokles cien ropy na svetových trhoch.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Nemci udreli proti drahote na čerpačkách, tankujú za skoro rovnaké ceny ako Slováci. Čo je za tým?

„Cena ropy Brent sa včera prepadla pod psychologickú úroveň 100 dolárov za barel, a to po prvýkrát od konca tohto apríla. Dnes jej cena klesla až na 98,50 dolára za barel. Citeľne zlacňujú aj palivá veľkoobchodne predávané na burze v Rotterdame. Napríklad nafta predávaná na burze v Rotterdame zlacnila od polovice júna v prepočte do korún o viac ako dvadsať percent," vysvetľuje Kovanda s tým, že ani výrazné oslabovanie koruny voči doláru, ku ktorému v poslednej dobe dochádza, nespôsobuje korunové zdražovanie veľkoobchodných pa­lív.

Naopak, napriek oslabovaniu českej koruny dokonca aj korunová cena palív klesá.

Pokles cien ropy aj veľkoobchodne predávaných palív nastáva podľa Kovandu v dôsledku rastu obáv z recesie v kľúčových svetových ekonomikách. V Spojených štátoch narastá riziko recesie v dôsledku uťahovania menovej politiky a inflácie, ktorá ochromuje kúpnu silu ľudí a možnosti firiem investovať. V Európe je hlavným zdrojom obáv z recesie stupňujúca sa energetická kríza, najmä hrozba úplného odstavenia dodávok ruského plynu do EÚ plynovodom Nord Stream už teraz v júli.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #palivá #tankovanie #ceny palív