Pokračovanie článku: Špeciálnou daňou pre energofirmy sa zaoberá Brusel. Ako ju bránia slovenskí poslanci?

Ivan Štefanec (KDH) skonštatoval, že Únia zaznamenáva najväčšiu infláciu za posledných 20 rokov, čo je spôsobené najmä rastúcimi cenami energií, ktoré ovplyvňuje ruská invázia na Ukrajine. „Je samozrejmé hovoriť o zdanení energetických spoločností, ktoré v súčasnosti profitujú z tejto situácie. Treba však povedať, že zdanenie je v kompetencii členských krajín," spresnil. To, čo sa podľa neho dá urobiť na európskej úrovni, je vybudovanie skutočnej energetickej únie, spolupráca v oblasti infraštruktúry, koordinácia zásob energií a aj spoločný nákup jednotlivých zásob.

Ocenil, že v júni išlo do EÚ viac plynu z USA ako z Ruska a že Únia sa dostáva zo závislosti od jedného dodávateľa. „Je našou povinnosťou postupne sa odstrihnúť od ruských fosílnych palív a som rád, že toto strategické rozhodnutie na európskej úrovni už bolo urobené," opísal situáciu. Dodal, že to nebude jednoduché, ale nevyhnutné, ak nechce Únia financovať vojnu na Ukrajine.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Sulík sľubuje akciové ceny plynu na rok 2023. Koľko by zaplatili domácnosti? (Prepočty)

Monika Beňová (Smer-SD) pripomenula, že ceny energií rastú obrovským tempom a domácnosti sú vystavené finančnému tlaku. „Daň z neočakávaných ziskov by sa mala týkať energetických spoločností, ktorých príjmy výrazne narástli v dôsledku udalostí, za ktoré nie sú nijakým spôsobom zodpovedné svojim konaním," odkázala. Dodala, že ide o daň, ktorá by sa zavádzala v závislosti od nejakej konkrétnej ceny, respektíve od miery zisku. „Nemôže ohroziť hospodárenie energetických firiem, no dokáže vrátiť do systému financie, o ktorých získanie sa svojim hospodárením nijako nepričinili," spresnila.

Vladimír Bilčík (SPOLU) je zdržanlivý, čo sa týka zavedenia daní na celoeurópskej úrovni, je však podľa neho dobré diskutovať o tom, čo robia iné členské štáty. „Potrebujeme koordináciu, aby nedochádzalo k nejakej snahe ovplyvňovať spoločný európsky trh. Takže spoločné pravidlá nie, koordinácia a debata áno," opísal situáciu. Spoločné kroky na európskej úrovni považuje za nevyhnutné, lebo ceny doliehajú na občanov a ide o opatrenia v ich prospech.

Zdôraznil, že najúčinnejšie, čo v tejto veci vie EÚ urobiť, je zastaviť Rusko a jeho agresiu na Ukrajine, pretože Vladimir Putin sa hrá s cenami fosílnych zdrojov, čo vedie k nárastu inflácie. „On je zdrojom inflácie. Pokiaľ ho zastavíme, budeme mať väčšiu kontrolu nad infláciou a nad cenami energií," povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #plyn #elektrina #energetika #ceny energií