Špeciálnou daňou pre energofirmy sa zaoberá Brusel. Ako ju bránia slovenskí poslanci?

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu (6. 7.) diskutovali o zdanení neočakávaných ziskov, ktoré v súčasnosti dosahujú energetické spoločnosti. K situácii sa vyjadrili aj viacerí slovenskí europoslanci.

07.07.2022 09:05
Eu eurokomisia európska komisia Foto: ,
Európski zákonodarcovia hlasujú o pláne Európskej komisie v oblasti energií v Európskom parlamente 6. júla 2022.
debata

Robert Hajšel (Smer-SD) zdôraznil, že Únia sa ocitla v bezprecedentnej kríze. Zatiaľ čo energetické podniky bohatnú a vytvárajú neočakávané zisky, stále viac ľudí upadá do energetickej chudoby. „Návrh Európskej komisie na zavedenie tejto dane môže prispieť k zozbieraniu peňazí potrebných na financovanie boja s energetickou krízou a aspoň čiastočne tlmiť vysoké ceny za energie," vysvetlil.

Dodal, že táto daň by sa mala vzťahovať aj na iné spoločnosti, ktoré profitovali počas pandémie nového koronavírusu, na farmaceutické firmy a digitálnych gigantov. Pripomenul, že k takejto dani pristúpili v Taliansku, Rumunsku či Británii. Eurokomisia zatiaľ takúto daň pre celú Úniu nezaviedla, len povzbudzuje členské štáty, aby ju zaviedli samé. „Ľuďom je jedno, akou formou získame peniaze zo zvýšených ziskov energetického sektora, ale čakajú, že to urobíme hneď," odkázal.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Eugen Jurzyca (SaS) vysvetlil, že zisky sú zdanené, očakávané aj neočakávané, a spresnil, že z vyšších ziskov spoločnosti už teraz platia vyššie dane. „Tak vyzerá spoločenská dohoda v úspešných ekonomikách. Ak by sme ju chceli častejšie porušovať, aj tým, že pri náraste ziskov vyrúbime špeciálne dane, tak dlhodobo znížime investície do dotknutých podnikov a odvetví. Pod úroveň očakávanú podnikmi aj občanmi," upozornil. Dodal, že menšie investície potom môžu prúdiť aj do ekologickejších a efektívnejších technológií.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #plyn #elektrina #energetika #ceny energií