Rusi zatvárajú čiernomorský ropný terminál

Ruský súd nariadil zastaviť na 30 dní prevádzku čiernomorského ropného terminálu, ktorý sa používa na spracovanie a vývoz komodity z Kazachstanu. Súd uviedol, že zastavenie bolo nevyhnutné, aby sa predišlo možným škodám na životnom prostredí. TASR správu prevzala z DPA, ktorá sa odvoláva na oznámenie ruskej tlačovej agentúry Interfax v utorok (5. 7.) neskoro večer.

06.07.2022 11:02
nemecko ropa rafinéria Foto: ,
Zariadenia ropnej rafinérie v priemyselnom areáli PCK-Raffinerie GmbH. Schwedt, Nemecko.
debata (54)

Kazachstan, stredoázijský sused Ruska a bývalý štát Sovietskeho zväzu, sa od odklonil od Moskvy po jej invázii na Ukrajinu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev nedávno ponúkol Európskej únii dodávku väčšieho množstva ropy a plynu na kompenzáciu znížených dodávok komodít z Ruska. Oznámilo to konzorcium Caspian Pipeline Consortium (CPC), ktoré prevádzkuje terminál. V stredu však bolo „nútené uskutočniť nariadenie súdu“, ale plánuje sa proti nemu odvolať.

auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia stanica, tankovanie Čítajte viac Veľké banky prepisujú plány. Ropa bude ešte drahšia, ako počítali

Podľa CPC inšpekcia ruských úradov zistila, že dokumentácia pre krízové plány na riešenie ropných škvŕn je neúplná. Úrady pôvodne dali kaspickému konzorciu čas do 30. novembra na nápravu, ale v utorok regionálny dopravný regulačný úrad nečakane požiadal o zatvorenie terminálu, čo súd schválil.

Približne 80 % exportu ropy z Kazachstanu prúdi cez tento terminál v prístavnom meste Novorossijsk na juhu Ruska. Cez terminál je možné prepraviť 67 miliónov ton ropy ročne.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #terminál