Američania zachraňujú Európu. Berie od nich viac plynu ako z Putinovho Ruska

Európska únia doviezla v júni prvýkrát viac skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov než plynu cez plynovody z Ruska. Dôvodom bolo výrazné zníženie dodávok suroviny z Ruska do EÚ. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol.

01.07.2022 13:34
Joe Biden, Vladimir Putin Foto: ,
Prezident Joe Biden hovorí o cenách plynu v South Court Auditorium v areáli Bieleho domu v stredu 22. júna 2022 vo Washingtone v momente, keď je na obrazovke za ním fotografia ruského prezidenta Vladimira Putina.
debata (303)

„Nedávne výrazné obmedzenie dodávok plynu do Európskej únie zo strany Ruska spôsobilo, že jún sa stal prvým mesiacom v histórii, keď EÚ doviezla viac plynu vo forme LNG z USA než cez plynovody z Ruska,“ napísal Birol koncom tohto týždňa na Twitteri v rámci analýzy IEA.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. Čítajte viac Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Čo sa týka celkového dovozu LNG, Európska únia, ako aj Británia zaznamenali rekordné objemy v apríli. Vyššie spotové ceny v Európe než v Ázii nasmerovali v danom mesiaci dodávateľov plynu na lukratívnejší európsky trh, uviedol vo svojej správe z júna americký Federálny úrad pre energetiku (EIA).

Plyn Čítajte viac Slovensko našlo nové ložiská plynu. Koľko ho vieme vyťažiť a kde sa ukrýva?

Väčšina aprílových dodávok LNG do Európy pochádzala z USA, pričom viac než polovica z amerického exportu putovala na trh piatich európskych štátov – Británie, Francúzska, Španielska, Holandska a Poľska. Do týchto štátov smerovalo v apríli 54,1 % z celkového objemu amerického exportu LNG. Analytici a IEA však varujú, že napriek rekordnému dovozu LNG zo Spojených štátov a iných krajín Európe stále hrozia počas nadchádzajúcej zimy problémy, ak nepristúpi k opatreniam, ktoré jej pomôžu časť energií ušetriť.

© Autorské práva vyhradené

303 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn