Pokračovanie článku: Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Ako prebieha takéto vybavovanie náhradných dodávok plynu? Na porade sa bavíte, komu a kedy zavolať a potom to s konkrétnymi dodávateľmi riešite ďalej?

Opísali ste to približne správne. Ľudia, ktorí tu pracujú, sú energetici a majú vybudované nejaké kontakty a referencie. To znamená, že vedia ísť pomerne veľmi rýchlo k veci. Z nás v SPP práve táto rýchlosť robí premianta v Európe.

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva... Foto: Pavol Zachar
Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS), generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák počas tlačovej konferencie ministerstva hospodárstva SR na tému Aktuálna situácia v súvislosti s dodávkami plynu 27. apríla 2022 v Bratislave.

Na ako dlho ste teraz dohodnutí?

Do konca roku 2023 bude prúdiť plyn z Nórska, cez potrubie a v rámci dodávok skvapalneného plynu LNG, každý mesiac príde jedna loď do terminálu na mori. Dokopy je to najmenej 65 percent z iného ako ruského zdroja, ktoré máme zabezpečené.

Čiže do konca roka 2023 máme istotu najmenej 65 percent plynu?

Áno.

Čo bude potom?

S Nórmi máme opciu to predĺžiť, ale to už bude o ďalšom rokovaní. Nechceme sa príliš zaväzovať v čase. Toto je obdobie, kedy sa mení celá energetická mapa Európy. Infraštruktúra sa rozširuje. Nový LNG terminál objednali Taliani, ale aj Fíni, Gréci, Poliaci. Všade sa stavajú nové terminály. V podstate ide o loď, ktorá sa pripojí k potrubiu, nič zásadne náročné. V Egypte takto postavili terminál za 5 mesiacov od prvotnej myšlienky.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #Richard Prokypčák