Ako si vybaviť lacnejší plyn? Šéf SPP: Detaily dolaďujeme, všetko oznámime ľuďom včas

Okamžite sme zareagovali na krátenie dodávok plynu Gazpromu o 50 percent tak, že sme vybavili ďalšiu loď so skvapalneným plynom. Kúpili sme ju takpovediac na kotve. Loď bola vyložená, ten plyn už máme a odplávala preč, hovorí v rozhovore pre Pravdu generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

01.07.2022 05:55
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva... Foto:
Generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.
debata (217)

Richard Sulík ohlásil, že ceny plynu na budúci rok stúpnu od 33 do 59 percent. Teda nie od 100 do 150 percent. Ako to bude fungovať?

Je tam určitá postupnosť krokov, procesy, ktoré sa musia zrealizovať. Pokiaľ to všetko prejde, SPP ponúkne zákazníkom od januára výhodnejšie ceny na jeden, alebo štyri roky. Klient si bude môcť vybrať, na ako dlho sa chce zaviazať a tieto ceny budú určite nižšie, ako aktuálny diskutovaný 100 až 150-percentný nárast.

Je to na sto percent definitívne, čiže ľudia môžu byť radi?

Stále však ide o výrazný nárast ceny.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Ceny plynu na rok 2023: Predbežné prepočty ukázali nárast o desiatky až stovky eur (+príklady)

Ako tú cenu ľudia dostanú? Majú ísť do SPP a pýtať si novú zmluvu?

Zatiaľ určite nemusí nikto nikam chodiť, pýtať sa na lacnejší plyn na našich zákazníckych centrách. Ešte stále doťahujeme procesné záležitosti. Samozrejme, nižšia cena sa bude musieť pretaviť do zmluvného záväzku. To všetko sú detaily, na ktorých pracujeme. Určite ich budeme komunikovať včas, tak, aby sa ľudia vedeli rozhodnúť, zvážiť si a porovnať si, aká ponuka je pre nich najvýhodnejšia. Myslíme aj na komfort zákazníkov a budeme postupovať tak, aby sa cena, ktorú si od roku 2023 vyberú, preklopila čo najplynulejšie do zmluvného záväzku.

SPP aktuálne dodáva plyn 68 percentám domácností. Spolu s Innogy, VSE či VSE, ktorí budú môcť ponúkať nové zregulované ceny pokryjú zhruba 85 percent domácností. Čo bude s tými ostatnými ľuďmi, ktorí majú iných dodávateľov?

Nemôžem sa vyjadrovať za iné firmy. Ale ten produkt by mal byť nastavený tak, že každá firma, ktorá sa správala zodpovedne, bude schopná sa do 1. januára 2023 zapojiť.

Ak sa stane, že iní dodávatelia tieto výhodnejšie ceny nezavedú a ich odberatelia by chceli prejsť pod SPP, bude to možné?

Na Slovensku máme reguláciu, ktorá umožňuje na trhu so zemným plynom, v regulovanom segmente domácností, právo na zmenu dodávateľa. Zároveň každý takýto dodávateľ je povinný spraviť tomu zákazníkovi ponuku.

generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva... Foto: Archív SPP
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák. generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

Koľko času budú mať domácnosti na rozhodnutie, či podpíšu zmluvu na rok alebo na štyri? Nové regulované ceny od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa väčšinou zverejňujú až na prelome rokov. Budú si musieť ľudia vybrať ešte predtým, ako sa ich dozvedia?

Podľa legislatívy musí byť cenové konanie ÚRSO ukončené do októbra, s tým, že obvykle sa finálne ceny zverejňujú koncom novembra respektíve začiatkom decembra. Aj preto zdôrazňujeme, že teraz majú ľudia ešte čas, treba vydržať. Určite budú mať priestor si pre seba do konca roka vybrať najlepšie riešenie zo všetkých dostupných možností.

Ako ste prišli k tej novým nárastom cenám plynu o 34 až 59 percent?

Je to výsledok matematických výpočtov.

SPP musel niekde plyn nakúpiť. Kto bude znášať stratu oproti trhovej cene, kto to zaplatí?

Odkiaľ beriete, že tam budú straty?

Keď sa má zvýšiť cena o maximálne 150 percent oproti aktuálnej a štát okreše nárast na 34 až 59 percent vyššiu, je tam nejaká strata.

Tie mechanizmy nákupu plynu sú o niečo komplikovanejšie. Ťažko sa to vysvetľuje, sú to aj obchodné záležitosti.

Skúsme inak. ÚRSO stanovuje regulované ceny na základe nejakého trhového priemeru z predchádzajúceho roka. A SPP teraz prezentuje, že dokáže ponúknuť zákazníkom cenu, ktorá je omnoho nižšia, ako oficiálny priemer, ktorý by mal byť zohľadnený v cene pre regulované subjekty. Ako ste to dokázali? Výhodnejšie ste nakúpili vopred?

Určite sme nenakúpili žiaden lacnejší plyn. Dodávateľské vzťahy kopírujú situáciu na trhu s Gazpromom, alebo inými, novými alternatívnymi dodávateľmi. Keď sa v tom obchode pohybujete dlhšie, je s tým spojená aj veľká miera odbornosti. Sú spôsoby a riešenia, ako sa so situáciou vysporiadať. V tomto prípade sme to spravili tak, že sme z cien pre domácnosti vyrezali inverzný spread.

Čo znamená „vyrezať inverzný spread“?

Zjednodušene povedané, ide o časť ceny, ktorá predražuje dodávku.

Minister hospodárstva Richard Sulík v pondelok povedal, že SPP bude niekoľko rokov kvôli tomu v strate.

Minister to vo svojej odpovedi vysvetlil. V prípade štvorročného kontraktu je cena vypočítaná tak, aby sme neboli v strate. Ak by sa z tohto produktu „vykrojilo“ len niektoré obdobie, mohlo by to vyzerať, že cena je zle nastavená a vytvára straty. Preto je produkt navrhnutý ako zmluva na dobu určitú, na 4 roky. Za celé obdobie štyroch rokov budeme mať mierny zisk.

Prečo ponúkate práve kontrakt na jeden alebo štyri roky? Na jar ste domovým kotolniam ponúkali zmluvu na 1, 2, 3 roky.

Tak sme to vyrátali, chceli sme ponúknuť dve možnosti. Pri jednom roku sa tá zľava nedá vyjednať príliš výrazne, preto sme navrhli štvorročný kontrakt, kde je priestoru na riešenie viac. Treba však zdôrazniť, že potom sa ten účet nebude meniť celé štyri roky.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Sulíkov strop na lacnejšiu elektrinu: Byty stovky eur ušetria, rodinné domy si priplatia tisíce

Čiže sa môže stať, že o tri roky cena na trhoch prudko klesne, ale ľudia budú platiť viac, ako budú nové regulované ceny?

Áno, to sa môže stať, zákazníci s tým musia počítať. Aj dnes už cena v horizonte najbližších rokov vyzerá nižšie, ako súčasná.

Ostatní odberatelia, neregulovaní, však budú mať tú cenu vyššiu o 100 až 150 percent?

Áno, tí sú vystavení všetkým spomínaným rizikám výkyvov na trhu. Komodity však rastú aj inde ako v energetike a tak si napríklad výrobcovia vedia pretaviť časť vyšších nákladov do vlastných cien za produkty, alebo v hospodárení fir­my.

Máme tam však aj mestá a obce, ktoré s energiami nepodnikajú, musia svietiť a kúriť a majú určité obmedzené rozpočty. Čo majú robiť tie?

So všetkými našimi klientami, aj neregulovanými, komunikujeme aktívne, otvorene a čestne. To znamená, že ich informujeme o všetkých rizikách, ktoré môžu, ale aj nemusia nastať. Je však na ich rozhodnutí, v akom čase nakupujú komoditu. Vlani sme videli, že tí, ktorí s nákupom čakali do jesene alebo zimy, mali problém. Podobná situácia sa opakuje aj tento rok, preto verím, že dvakrát tú istú chybu nespravia.

Rusko postupne obmedzuje dodávky plynu do Európy, na Slovensko klesli až o polovicu. Aká je situácia teraz?

Ku kráteniu ešte stále dochádza. Začalo to na úrovni 10 percent, pred zhruba dvomi týždňami, potom o dva dni neskôr to bolo 30 percent. Krátko na to sa dodávky obmedzili na 50 percent a takto prúdi plyn dodnes, na polovičnej kapacite.

Putin Čítajte viac Rusi zarábajú miliardy na plyne a rope. Aj tak zbankrotovali, prečo?

Čiže každý deň dodáva Gazprom iba polovicu dohodnutého objemu?

Presne tak.

Ešte stále používa Gazprom argument, že je to kvôli opravám?

Áno, argumentácia ruskej strany sa stále opiera o problém s turbínou Nord Stream jednotky a znížených objemov cez Ukrajinu kvôli prečerpávacej stanici Sochranovka, ku ktorej sa pripojili ešte aj servisné práce na Turkish Stream.

Ako sa to odráža na faktúrach? Platíte menej?

Samozrejme, dodávateľ nám nemôže účtovať plnú sumu podľa objednávky, platí sa len za dodané množstvo. Takže keď dodá menej oproti dohode, menej aj platíme.

Je dôvod na obavy?

Momentálne do Európy prúdi plyn v objeme jej spotreby. Teda čo sa dovezie, rovno sa aj spotrebuje, nič nie je možné dávať do zásobníkov. My sme však upozorňovali, že pri prijatí záväzku 80 percentnej naplnenosti, ktorý prišiel z iniciatívy Európskej komisie, môže nastať podobná situácia, ktorá plnenie zásobníkov skomplikuje. SPP sa však podarilo pružne reagovať a zabezpečili sme náhradu, plyn zo Severného mora, ktorý prúdi potrubím a skvapalnený plyn LNG, ktorý sa dováža v tankeroch po mori. Najskôr to bola jedna loď, potom ďalšie a teraz sme vybavili ďalšiu navyše nad tie plánované.

K alternatívnym dodávkam sa ešte dostaneme. Pripravujete sa na to, že sa tie dodávky z Ruska ešte viac znížia?

Našim cieľom je natlačiť do zásobníkov toľko plynu, aby sme v zime mali čím kúriť. Ideálne ešte teraz pred odstávkou, alebo potom v októbri. Mám tu skvelých ľudí, odborníkov, ktorí sú experti vo svojom obore a vďaka nim máme svoje postavenie na trhu a vieme predvídať situáciu aj možné riziká a podľa toho sa zariadiť.

Niektorí analytici tvrdia, že je to stratégia, ktorou chce Putin postupne odstrihnúť EÚ úplne. Putin využíva plyn ako politickú zbraň. Čo si o tom myslíte? Odstrihne nás?

Zatiaľ sa situácia vyvíja podľa našich očakávaní. Rátali sme s tým, že sa objem zníži na úroveň spotreby. Lenže čoskoro 11. júla nás čaká odstávka Nord Streamu jednotky, ktorá sa deje každoročne a je oficiálne plánovaná na účely servisu. Otázka je, či sa potom ešte tok plynu obnoví. Preto sme si dali záväzok k 10. júlu dostať do našich zásobníkov toľko, aby nám to zaručilo dostatočný komfort do zimného obdobia.

Koľko má trvať odstávka?

Oficiálne desať dní.

Plyn Čítajte viac V zásobníkoch máme stále viac plynu. Naplnenosť však ohrozuje Putinovo škrtenie dodávok

Rátate s tým, že sa potom dodávky plynu neobnovia a dôjde k odstrihnutiu Európy od ruského plynu?

Áno. Rátame s touto možnosťou už od 24. februára, keď sa začala vojna. V SPP je veľa expertov a profesionálov, ktorí robia všetko preto, aby zabezpečili nové a alternatívne dodávky.

Ako napreduje diverzifikácia našich zdrojov v rámci odpájania od Ruska? V máji ste s ministrom Sulíkom ohlásili nové alternatívne dodávky zemného plynu z Nórska a nové dodávky skvapalneného plynu (LNG) na lodiach. Celkovo by malo ísť o 65 percent spotreby do konca roka 2023. Ako ste to vybavili?

Riešili sme to pomerne dlhodobo, nie je to zmluva, ktorú by sme vybavili za deň, či za týždeň, hovoríme skôr o mesiaci. Prvá dodávka bola skúšobná na mesiac, potom sme to verifikovali v praxi a vstúpili do dlhšieho časového záväzku. Tento plyn k nám prúdi normálne cez potrubie. Je to zaplatené, ide to podľa plánu.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #Richard Prokypčák