MOLu dochádzajú palivá. Zavádza nové tvrdé limity na čerpačkách

Maďarská energetická skupina MOL ohlásila, že od piatka obmedzuje vodičov osobných áut na nákup maximálne 50 litrov zlacneného paliva denne na svojich čerpacích staniciach. Doterajší limit 100 litrov tak znižuje na polovicu.

24.06.2022 10:39
tankovanie benzin nafta rajka Foto:
Tankovanie v maďarskej Rajke
debata (25)

Správu priniesla v piatok ráno agentúra Reuters.

Dôvodom je podľa maďarskej firmy snaha vyhnúť sa prerušeniu prevádzky čerpacích staníc kvôli nedostatku palív.

MOL, ktorý vlastní najväčšiu sieť čerpacích staníc v Maďarsku, zároveň vyzval vládu, aby zrušila cenový strop, ktorý nastavil maloobchodnú cenu 95-oktánového benzínu aj nafty na 480 forintov (približne 1,3 eur) za liter.

pumpa slovnaft, benzin, tankovanie, nafra Čítajte viac Nedostatok benzínu a nafty na pumpách. Aký veľký problém máme?

Reguláciu zaviedla vláda Viktora Orbána od polovice novembra ako nástroj na ochranu Maďarov pred infláciou. Opatrenie má trvať do začiatku októbra. Pred pár týždňami však pre nedostatok zásob vláda začala zavádzať prvé reštrikcie a predaj výhodnejšieho paliva umožňuje len autám s maďarskými značkami. Tento krok však spustil tvrdú kritiku zo strany Európskej únie za porušovanie pravidiel jednotného trhu.

Video
Tankovanie lacného benzínu a nafty v maďarskej Rajke pred zavedením obmedzení.

„Zaviedli sme tento limit (na tankovanie)… aby sme mohli zaručiť bezpečnosť dodávok," povedala pre agentúru Reuters hovorkyňa MOL Piroska Bakos a dodala, že kupujúci, ktorí plnia kanistre palivom, už nebudú mať nárok na palivo s obmedzenou cenou.

Predseda a generálny riaditeľ MOL Zsolt Hernadi povedal už v v apríli, že zachovanie cenového stropu, ktorý je teraz hlboko pod súčasnými trhovými cenami, by mohlo viesť k nedostatku dodávok.

Piatkové oznámenie je tak podľa Reuters posledným znakom toho, že intervencia na trhu s palivami ovplyvnila rovnováhu ponuky a dopytu. Rakúsko a Maďarsko v priebehu posledných týždňov uvoľnili časť svojich strategických zásob paliva, aby stabilizovali trh.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #MOL #čerpacie stanice