Nemecko vyhlásilo stav výstrahy. Dôvodom sú problémy s dodávkami plynu

Nemecká vláda vyhlásila kvôli problémom s dodávkami plynu stav výstrahy, čo je druhý varovný stupeň. Vo štvrtok na mimoriadnej tlačovej konferencií o tom informoval nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

23.06.2022 11:02
Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Priame dopady na domácnosti nové opatrenia zatiaľ mať nebude, s úpravou cien sa tiež zatiaľ nepočíta. Vláda sa ale ešte viac zameria na plnenie zásobníkov, podľa Habecka na nákup plynu do zásoby vláda uvoľnila dodatočných 15 miliard eur.

„Bezpečnosť zásobovania plynom je zatiaľ zaistená, plyn sa ale v Nemecku stáva nedostatkovou surovinou,“ uviedol nemecký minister hospodárstva dôvody, prečo Nemecko prechádza z prvého stupňa varovania na druhý stupeň výstrahy.

nnns Čítajte viac Nemecko sa pripravuje na ďalšiu fázu krízového plánu pri dodávkach plynu

Stupeň varovania vláda vyhlásila v marci v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine a na očakávané problémy s dodávkami plynu z Ruska.

Podľa Habecka je neodkladné hľadať úspory v spotrebe plynu. Pomoc môžu nie len priemysloví odberatelia, ale aj domácnosti. „Domácnosti môžu prenastaviť a upraviť hydraulické vyváženie svojej tepelnej sústavy. Tieto kroky môžu znieť banálne a možno úsmevne, ale môžu v prípade 41 miliónov nemeckých domácností znamenať zásadný rozdiel,“ uzavrel minister.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #plyn