Nemecko osekáva spotrebu plynu, do hry sa vráti aj uhlie

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck chce v súvislosti so znížením dodávok ruského plynu prijať ďalšie opatrenia, ktoré by znížili spotrebu plynu, a posilniť preventívne opatrenia. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na päťstránkový dokument, ktorý má k dispozícii.

19.06.2022 07:44
debata (45)

Po obmedzení dodávok ruského plynu je situácia v krajine napätá a Habeck chce reagovať, aby sa situácia nezhoršila, až začne zimná vykurovacia sezóna.

Okrem iného sa má znížiť využívanie plynu na výrobu elektriny a v priemysle, má sa podporiť plnenie zásobníkov. Spolková vláda na tento účel poskytne miliardy.

Habeck taktiež plánuje v lete predstaviť model aukcie plynu. Cieľom je motivovať priemyselných odberateľov k úsporám plynu. Menej plynu sa tiež bude využívať na výrobu elektriny. Na výrobu elektriny sa budú viac používať uhoľné elektrárne.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v minulých dňoch výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1. Dôvodom bolo oneskorenie pri oprave kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Habeck označil toto konanie za politicky motivované.

Podľa Habecka sa zásobníky plynu stále plnia, aj keď za vysoké ceny. Bezpečnosť dodávok je v súčasnej dobe zaručená, mala by sa však znížiť spotreba plynu v elektrárenstve a priemysle a urýchliť plnenie zásobníkov.

V závislosti na vývoji situácie by mala vláda prijímať ďalšie opatrenia. Podľa zdrojov medzi ne patrí poskytnutie úveru 15 miliárd eur prostredníctvom štátnej banky KfW na zabezpečenie skladovania plynu. Vláda by mala pôžičku poskytnúť čoskoro a úver už bol prerokovaný s ministerstvom financií.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #plyn #vojna na Ukrajine