Sulík sľubuje akciové ceny plynu na rok 2023. Koľko by zaplatili domácnosti? (Prepočty)

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa chystá zatiahnuť regulačnú brzdu. Chce skrotiť závratné ceny plynu, ktoré od 1. januára 2023 môžu pre domácnosti narásť až o 150 percent.

18.06.2022 15:20
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto:
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
debata (114)

Hovorí, že so štátnym Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) pracujú na dohode, aby domácnostiam od budúceho roka skrotili vysoké účty. Oznámil to symbolicky v parlamente, kedy sa ho snažila opozícia počas mimoriadnej schôdze odvolať z funkcie za to, že robí málo kvôli vysokým cenám energií a pohonných hmôt.

Nové zmluvy už od augusta

Denník Pravda zisťoval podrobnosti, ako by mali ceny presne narásť. Ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že už od augusta by mali mať ľudia možnosť dohodnúť sa so štátnym SPP, aby platili menej. Vo štvrtok v parlamente Sulík hovoril, že ceny porastú od 34 do 59 percent.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Varovania analytika Hirmana sa plnia. Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

Ministerstvo hospodárstva ale odpísalo denníku Pravda, že ceny narastú 20, resp. 42 percent plus inflácia. V praxi teda tomu, kto podpíše zmluvu s SPP na štyri roky, sa suma za plyn zvýši o 20 percent plus infláciu, ktorá je v súčasnosti vo výške takmer 13 percent. Išlo by o navýšenie o 33 percent. „V rokoch 2024, 2025 a 2026 bude týmto zákazníkom rásť cena už len o infláciu,“ informuje rezort hospodárstva.

Tomu, kto podpíše iba jednoročnú zmluvu s SPP, sa suma za plyn zvýši o 42 percent plus infláciu. V súčte to znamená zhruba 55 percent.

Sulík by tak skresal avizované zvýšenie od 100 do 150 percent na 33 až 55 percentné zvýšenie. „Dlhodobo preto intenzívne pracujeme na tom, aby občania Slovenska mali cenovo dostupné energie. V prípade elektriny sa to podarilo dohodou so Slovenskými elektrárňami, v prípade plynu to zabezpečí dohoda s SPP,“ zdôraznil minister hospodárstva Richard Sulík.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin obmedzí plyn pre Slovensko. SPP očakáva pokles dodávok už dnes

Denník Pravda oslovil aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten zabezpečuje cenové rámce na prelome rokov. Plány Sulíka však komentovať nechcel. „K oznámenému zámeru ministerstva hospodárstva sa ÚRSO vyjadrí po dôkladnejšej analýze, úrad je každopádne pripravený poskytnúť maximálne možnú súčinnosť pri jeho aplikačnej praxi,“ povedal hovorca regulátora Radoslav Igaz.

Navýšenie od 21 do 641 eur

Na základe ohlasovaných navýšení od Sulíka a cenníkov ÚRSO sme prepočítali predbežné navýšenie cien plynu.

Ak priemerná domácnosť býva napríklad v dvojizbovom byte a plyn používa iba na varenie, ročne si priplatí približne o 21,35 do 35,58 eura viac. Rozpätie by záviselo od typu zmluvy s SPP. Ak by išlo o štvorročný kontrakt, navýšenie by bolo vyše 21 eur za rok. V prepočte by išlo o zdvihnutie ceny za plyn o takmer 1,8 eur za mesiac. Ak by šlo o ročný kontrakt, rodina by si priplatila necelé 3 eurá za mesiac.

Hum Istria Chorvátsko Čítajte viac Chlieb, pivo, maslo, kečup či zelenina. Porovnali sme ceny na Slovensku a v Chorvátsku. Pozrite si tie rozdiely

Ak priemerná domácnosť plyn využíva na kúrenie, varenie a ohrev vody, rozpočet domácnosti vyjde cena plynu od prvého januára od 384,81 do 641,3 eur za rok viac. Ak by išlo o štvorročný kontrakt, navýšenie by bolo vyše 384,81 eur za rok. V prepočte by išlo o zdvihnutie ceny za plyn o vyše 32 eur za mesiac. Ak by šlo o ročný kontrakt, rodina by si priplatila viac ako 53 eur za mesiac.

Pri plyne tvorí takmer 56 percent ceny samotná cena komodity na burze plus náklady dodávateľa. Ostatné zložky tvorí distribúcia a preprava. A práve samotná cena komodity nevídane narástla. Kým pred rokom sa cena plynu pohybovala na pražskej burze na 22 eurách za megawatthodinu, v súčasnosti je to približne 110 eur. Ide o päť násobné zdraženie.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #Richard Sulík