Pokračovanie článku: Varovania analytika Hirmana sa plnia. Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

Načasovanie počas summitu v Kyjeve

Nižšie dodávky plynu vo štvrtok avizovala aj talianska spoločnosť ENI, ktorá oznámila, že Gazprom znížil tok plynu do Talianska o 15 percent bez udania dôvodu.

Analytik Pišta vysvetľuje, že to môže súvisieť so štvrtkovým stretnutím európskych lídrov v Kyjeve. „Je teda možné, že Rusko tlačí ekonomicky na Európu, aby prestalo zásobovať Ukrajincov zbraňami a podporovať ich,“ hovorí. K ráznemu zníženiu dodávok totiž dochádza práve v čase, keď sú lídri Nemecka, Talianska a Francúzska na návšteve Ukrajiny v Kyjeve. Cieľom summitu je požiadavka východného suseda na rýchlejšie dodávky zbraní na boj proti inváznym ruským silám a diskusia o podpore snahy Kyjeva o urýchlený vstup do Európskej únie.

Gazprom tiež vo štvrtok oznámil, že druhýkrát v priebehu niekoľkých dní znižuje dodávky cez Nord Stream 1, ktorý vedie popod Baltské more do Nemecka. Najnovší krok znižuje dodávku len na 40 percent kapacity ropovodu. Dokopy však ide o zníženie približne o 60 percent.

Ruský plynárenský koncern tvrdí, že škrty boli nevyhnutné kvôli oneskorenému vráteniu zariadenia odoslaného do Kanady na údržbu. Nemecký regulátor na tento argument reagoval stanoviskom, že takéto vysvetlenie je technicky „nepodložené“.

Podľa Berlína je to len strategický krok na zvýšenie cien. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck vyzval obyvateľov, aby začali šetriť energiou.

„Ruský prezident Vladimir Putin robí to, čoho sa bolo treba od začiatku báť – znižuje objem plynu, nie naraz, ale krok za krokom,“ uviedol Habeck vo videu, ktoré jeho ministerstvo zverejnilo na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Poukázal pritom na skoršie ruské kroky týkajúce sa zníženia dodávok plynu do Bulharska, Dánska a ďalších krajín.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #zemný plyn #vojna na Ukrajine