Pokračovanie článku: Varovania analytika Hirmana sa plnia. Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

Plyn masívne zdražel

Šebesta z SPP však poukázal na to, že štát dokázal nedávno vybaviť 65 percent spotreby plynu do budúcoročnej jari. Nové nákupy z Nórska pokryjú 32 percent spotreby Slovenska, ďalšie dodávky skvapalneného plynu prepravovaného na lodiach dodá ďalších 33 percent spotreby krajiny.

„Uzavretie predmetných zmlúv, prostredníctvom ktorých sme schopní pokryť približne 65 % spotreby našich zákazníkov, je spolu s aktuálnym vtláčaním plynu do zásobníkov prejavom zodpovednosti a spoľahlivosti SPP pri riešení aktuálnych výziev na trhu s energiami," povedal Šebesta.

Pokles dodávok ruského plynu eviduje aj pološtátny prepravca eustream. V stredu evidoval, že na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot pritieklo 38 miliónov kubických metrov (m3) plynu, vo štvrtok už by to malo byť 27 miliónov m3. Štandardná kapacita v smere z Ukrajiny na vstupe Veľké Kapušany je aktuálne približne 38 miliónov m3 ruského plynu denne.

Na situáciu však rýchlo reagovali aj burzy a cena komodity sa vyšvihla o štvrtinu vyššie. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa vo štvrtok na burze v Amsterdame posilnil o 24 percent a napoludnie sa obchodoval za 148,99 eura za megawatthodinu (MWh). V pondelok 13. júna to bolo ešte 84 eur za MWh a takto pred rokom 29 eur za MWh.

To sa môže od januára prejaviť aj na slovenských cenách pre domácnosti. Regulované ceny elektriny a plynu sa totiž určujú ku koncu roka. No komodita – teda plyn na burze – tvorí asi tri pätiny celkovej koncovej ceny (zvyšok tvorí distribúcia a iné náklady plus zisk). „Regulovaná cena plynu pre domácnosti by podľa vzorca mohla narásť aj o viac ako 150 percent,“ upozorňuje ekonóm Michal Lehuta z VÚB banky. „Zemný plyn na komoditných burzách totiž od vlaňajška zdražel viac ako štvornásobne, no regulovaní spotrebitelia to zatiaľ takmer vôbec nepociťujú,“ tvrdí ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #zemný plyn #vojna na Ukrajine