Varovania analytika Hirmana sa plnia. Putin odpája Európu od plynu, vrátane Slovenska

Súboj o plyn sa priamo dotýka už aj Slovenska. Vo štvrtok doobeda sa totiž objavila správa, že Gazprom znižuje dodávky plynu do našich potrubí o 30 percent. Následne to potvrdil aj štátny dodávateľ Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Ten v prvom rade ubezpečil, že slovenskí dodávatelia sa o zásoby báť nemusia.

16.06.2022 18:30 , aktualizované: 17.06.2022 09:27
Karel Hirman analytik Foto:
Karel Hirman
debata (133)

„Dnes očakávame, na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie o približne 30 %," potvrdil pre Pravdu hovorca SPP Ondrej Šebesta. Zdôraznil, že zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je pre SPP absolútnou prioritou. „Aktuálnej situácii venujeme všetku svoju pozornosť," povedal.

V piatok ráno už krátenie dodávok dosahuje polovicu. Oznámil to na konferencii ITAPA generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák. „V stredu to bolo 10 percent, včera 34, dnes je to už mínus 50 percent.”

Ministerstvo hospodárstva sa k situácii vyjadriť nechcelo a všetky otázky odkázalo na SPP. Menej plynu v týchto dňoch prúdi okrem Slovenska aj do Talianska a do Česka. Predtým boli dodávky priškrtené aj pre Dánsko, Holandsko, Fínsko, Poľsko a Bulharsko.

„Gazprom neočakávane obmedzil dodávky plynu do Európy cez Nord Stream I, čo zdôvodnil technickými problémami na kompresorovej stanici. Samozrejme, k takým situáciám môže teoreticky dôjsť, avšak očakávalo by sa zvýšenie ruských dodávok cez iné trasy. To sa však zatiaľ nedeje, a preto trhové ceny plynu extrémne rastú a európski odberatelia sú zneistení,“ vysvetlil situáciu v kocke Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Prepravné trasy zemného plynu v Európe Foto: Ján Klepáč, SPNZ
prepravne trasy plynu klepac spnz Prepravné trasy zemného plynu v Európe
sulík Čítajte viac Sulík ohlásil nové ceny plynu od januára 2023. Domácnosti si priplatia od 34 do 59 percent

Čo to znamená pre Slovensko

Energetický analytik Karel Hirman je presvedčený, že cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je postupne dodávky znížiť na nulu. „Ako som avizoval už na prelome apríla a mája, cieľom Putina je úplne zastaviť dodávky plynu do Európskej únie,” hovorí. Hirman vtedy vyhlásil, že „Putin naznačuje celej EÚ, že je pripravený splniť vyhrážky o zastavení plynu, ktoré nám povedal, keď vydal dekrét o platení v rubľoch. Testuje teraz reakcie trhu, a hlavne jednotlivých krajín EÚ a hlavných odberateľov,” vysvetlil Hirman.

Zníženie dodávok od Gazpromu včera ohlásila aj rakúska spoločnosť OMV. Tento plyn tam tečie aj cez Veľké Kapušany, preto poklesne i tok na Slovensko.

Podľa analytika Jána Pištu zo spoločnosti JPX však zatiaľ nie je dôvod na obavy z náhleho nedostatku plynu v Európe. Všetky európske inštitúcie a dodávatelia aj odberatelia by však podľa neho mali spozornieť. „Ak by tento pokles alebo nebodaj úplné zastavenie dodávok pretrvalo viac mesiacov, do zimy by sme vstúpili s ešte oveľa nižším stavom zásobníkov ako minulý rok. Myslím si, že ak sa situácia v priebehu týždňov nevyjasní a nevyrieši, bude treba zvážiť aj zavedenie regulačných stupňov, aby nám zostal na zimu aspoň plyn na kúrenie," pripomína Pišta.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #zemný plyn #vojna na Ukrajine