Sulík ohlásil nové ceny plynu od januára 2023. Domácnosti si priplatia od 34 do 59 percent

Cena plynu pre slovenských zákazníkov vzrastie v budúcom roku od 34 do 59 %. V Národnej rade počas svojho odvolávania to oznámil minister hospodárstva Richard Sulík. Slovenskí odberatelia budú mať podľa neho dve možnosti.

16.06.2022 16:58
sulík Foto: ,
Richard Sulík počas 67. schôdze Národnej rady SR o návrhu na jeho odvolanie z funkcie. 16. jún 2022
debata (213)

Ak podľa ministra Sulíka od augusta do konca tohto roka uzavrú odberatelia so štátnym Slovenským plynárenský priemyslom (SPP) zmluvu na štyri roky, cena plynu im v budúcom roku porastie o 20 % plus inflácia. Čiže zo súčasných 43 eur za megawatthodinu dodaného plynu by sa cena mala zvýšiť na 57 eur za megawatthodinu plus inflácia. V rokoch 2024 a 2025 by sa už cena plynu pre týchto zákazníkov zvyšovať mala len o infláciu.

„Komu je toto 4-ročné obdobie príliš dlhé, tak môže uzavrieť zmluvu s SPP iba na jeden rok. Týmto zákazníkom porastie cena plynu v budúcom roku o 42 % plus inflácia,“ doplnil Sulík.

Minister Sulík dodal, že takéto zmluvy budú môcť zákazníci podpisovať aj s druhým najväčším dodávateľom plynu na Slovensku. Podľa údajov regulačného úradu bola druhým najsilnejším hráčom firma innogy Slovensko, ktorá sa zlučuje s Východoslovenskou energetikou.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin obmedzí plyn pre Slovensko. SPP očakáva pokles dodávok už dnes
213 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #plyn #zemný plyn #Richard Sulík #vojna na Ukrajine