Putin obmedzí plyn pre Slovensko. SPP očakáva pokles dodávok už dnes

Slovenský štátny importér plynu SPP očakáva, že štvrtkové dodávky plynu od ruského Gazpromu sa znížia o približne 30 %.

16.06.2022 11:47
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (341)

„Dnes očakávame, na základe informácii od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie o približne 30%," potvrdil pre Pravdu hovorca SPP Ondrej Šebesta a zdôraznil, že zabezpečenie plynulých dodávok energií pre všetkých zákazníkov, od veľkých priemyselných odberateľov až po domácnosti, je pre SPP absolútnou prioritou. „Aktuálnej situácii venujeme všetku svoju pozornosť," povedal.

Vo štvrtok popoludní agentúra TASR informovala na základe správy z portálu DPA, že Gazprom obmedzil dodávky zemného plynu aj do Česka, pre energetickú spoločnosť ČEZ. „Gazprom informoval ČEZ o obmedzení dodávok, uviedol hovorca českej firmy Ladislav Kříž," tvrdí však, že ide len o zanedbateľnú časť, ktorú ČEZ vie nahradiť inými zdrojmi. Presný pokles nevyčíslil. Agentúra však pripomína, že podľa údajov Eurostatu bolo pritom Česko v minulom roku závislé od ruského plynu na 100 percent.

Energoanalytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX vysvetľuje, že to môže súvisieť s dnešným stretnutím európskych lídrov v Kyjeve. „Je teda možné, že Rusko tlačí ekonomicky na Európu, aby prestalo zásobovať Ukrajincov zbraňami a podporovať ich," hovorí.

Nižšie dodávky plynu včera avizovala aj Talianska ENI, ktorá oznámila, že Gazprom znížil tok plynu do Talianska o 15% bez udania dôvodu.

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Analytik: Náhrada zemného plynu v priemysle je v tejto chvíli nemožná

Dnes už informovala rakúska OMV, že jej Gazprom oznámil, že znižuje dodávky, v správe však objemy nespresnili. Tento plyn tam tečie aj cez Veľké Kapušany, takže poklesne aj tok cez Slovensko.

Podľa analytika zatiaľ nie je dôvod na obavy z náhleho nedostatku plynu v Európe. Všetky európske inštitúcie a dodávatelia aj odberatelia však musia spozornieť. „Ak by tento pokles, alebo nebodaj úplné zastavenie dodávok pretrvali viac mesiacov, do zimy by sme vstúpili ešte s oveľa nižším stavom zásobníkov, ako minulý rok. Myslím si, že ak sa situácia v priebehu týždňov nevyjasní a nevyrieši, bude treba zvážiť aj zavedenie regulačných stupňov, aby nám zostal na zimu aspoň plyn na kúrenie," pripomína Pišta.

Mapa plynových trás v Európe - hlavné prúdy. Foto: SITA
rusko vojna mapa plyn dovoz potrubia plynovody Mapa plynových trás v Európe - hlavné prúdy.
tripartita heger Čítajte viac Mestá a obce čakajú „plynové“ prázdniny. Heger s Krajniakom im sľubujú peniaze na solárne panely

Šebesta tiež doplnil, že uvedené krátenie nemá aktuálne žiadny vplyv na zákazníkov, aj vďaka tomu, že SPP sa uzavretím diverzifikačného kontraktu a ďalšími plánovanými dodávkami LNG v priebehu roka podarilo v krátkom čase výrazne prispieť k diverzifikácii zdrojov a zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

341 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #zemný plyn #energetika #vojna na Ukrajine