Heger reaguje na Sulíka: Nie je pravda, čo tvrdí. Mohol som vyrokovať aj 50-ročnú výnimku

Pôvodne chcel minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) prechodné obdobie pre Slovnaft tri roky. Sulík hovorí, že tlačovku ohlásil s vedomím premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO). „Vôbec si nemyslím, že by Heger konal v Bruseli zle. Nerozumiem ani, kde by mala podľa kritikov vznikať škoda,“ povedal Sulík.

07.06.2022 11:53
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto:
Richard Sulík, minister hospodárstva.
debata (125)

„Mohli sme vyrokovať viac, ale premiér Eduard Heger sa rozhodol nechať to takto. Jeho rozhodnutie rešpektujem. Na základe okolností sme dosiahli celkom solídny výsledok,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede Sulík.

VIDEO: Heger vysvetľuje, prečo je to, čo vyrokoval pri rope, lepším riešením.

Video

Heger vraj nechcel viac ako 8 mesiacov

Zároveň tvrdí, že ešte presviedčal premiéra Eduarda Hegera, aby predĺžil osemmesačnú výnimku pri vývoze ropných produktov z ruskej ropy, slovenský predseda vlády však už v tom konať nechcel.

„On mi odpísal, že on sám už v tom konať nebude, ale že nech to robia Česi a Maďari. Spojil som sa s českým premiérom Fialom, aby zabojoval o tú ďalšiu výnimku, keďže Česko je hlavný odbytový trh pre Slovnaft,“ podotkol Sulík. Minister hospodárstva nie je člen vyjednávacieho tímu a na samite ani nesmie vyjednávať, tvrdí Sulík.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
+5Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Podotkol tiež, že podľa MOL-u by vedel Slovnaft bez ruskej ropy fungovať na 70 percent. Sulík bratislavskej rafinérii pripomenul list z marca tohto roka. V ňom mu materská spoločnosť firmy Slovnaft, maďarská spoločnosť MOL, potvrdila, že hlavným cieľom Slovnaftu je slovenský trh, čo predstavuje 70 % ich výroby, teda nad technologickým minimom, ktoré je podľa Sulíka na úrovni zhruba 60 %. „Mám od nich takýto písomný záväzok,“ konštatoval Sulík.

Pozrite si tlačovú konferenciu naživo:

Počas tlačovej konferencii Sulík ukazoval novinárom dokumenty, ktoré majú dokazovať, že kommunikoval transparentne.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Problémy Slovnaftu môžu byť aj Matovičove problémy. Koalícia sa kvôli tomu opäť rozhádala

18 mesiacov pre Slovnaft

Nakoniec Slovnaft dostal 8 mesiacov prechodné obdobie. Následne 10 mesiacov bude môcť vyvážať ešte do Česka. Po uplynutí výnimiek bude mať Slovnaft podľa Sulíka v rámci embarga na ruskú ropu zakázané vyvážať benzín, naftu a oleje vyrobené z ruskej ropy. Nebude mať však zákaz vyvážať ďalšie petrochemické výrobky do žiadnej krajiny. Taktiež nebude mať Slovensko podľa ministra Sulíka zakázaný dovoz ruskej ropy ropovodom Družba.

György Gyimesi Čítajte viac Gyimesiho dobehla karma. Analytici overili jeho tvrdenia, o rope a Slovnafte klamal

Na záver Sulík vyhlásil, že je absurdné spájať zvyšovanie nových daní pre hazard, alkohol či regulované firmy s platmi pre učiteľov. „Vyššie dane budeme určite vetovať,“ dodal minister hospodárstva.

Sulík: Odstupovať určite nebudem

„Ja určite odstupovať nebudem,“ vyhlásil dnes Sulík na tlačovej besede v reakcii na minulotýždňovú výzvu poslanca Györgya Gyimesiho (OĽaNO), aby odstúpil v súvislosti s dohodnutými sankciami EÚ na ruskú ropu.

Minister Sulík povedal, že jeho šéfom je premiér Eduard Heger (OĽaNO). „Ak bude mať pocit, že si nerobím svoju robotu dobre, má možnosť navrhnúť moje odvolanie prezidentke,“ konštatoval a dodal, že nevidí svoje pochybenie.

Sulík na adresu Matoviča povedal, že „takto to ďalej nejde“. „Asi všetci vidíte, že je to čistý chaos, čo Igor Matovič vniesol do politiky. Miestami je to nebezpečné aj nechutné,“ podotkol aj poukázal na „koalíciu s fašistami“ pri schvaľovaní opatrení na pomoc rodinám v parlamente. Ak prezidentka spomínanú legislatívu vráti parlamentu na opätovné prerokovanie, tak sa bude podľa Sulíka prelamovať veto hlavy štátu spolu s fašistami. Líder SaS nevie, či by si práve takto mali ľudia pamätať vládu Eduarda Hegera.

Heger: Výnimku som mohol vyrokovať aj na 50 rokov

Stojím si za tým, že to, čo som dohodol pre Slovensko, je lepší návrh, zareagoval podvečer na Sulíka premiér Heger. Máme časovo neobmedzenú výnimku na dovoz ruskej ropy. Tú budeme dovážať dovtedy, dokedy budeme potrebovať. Pôvodný návrh hovoril o troch rokoch.

281896658 567225974967458 8494640524881220858 n Čítajte viac Ekonóm odhadol ceny plynu na rok 2023: Hrozí zdraženie až o 150 percent

„Sulíkovo tvrdenie, že som nechcel vyrokovať dlhšiu výnimku ako 8 mesiacov, sú zavádzajúce a nepravdivé,“ pokračoval Heger.

„Všetky krajiny jasne deklarovali a rozhodli, že po ôsmich mesiacoch nechcú produkty z ruskej ropy. Darmo by som vyrokoval výnimku aj na 50 rokov, keď všetky krajiny nechcú produkty z ropy,“ dodal Heger.

„Zároveň chcem povedať, že z dôvodu energetickej bezpečnosti, urobíme všetko preto, aby sme sa ako krajina od ruskej ropy odpojili čo najskôr a aby sme našli alternatívu čo najskôr,“ dodal premiér.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovnaft #Richard Sulík