Ekonóm odhadol ceny plynu na rok 2023: Hrozí zdraženie až o 150 percent

Vojna na Ukrajine sa už niekoľko mesiacov premieta aj do slovenských peňaženiek miestnych domácností, najmä prostredníctvom vyšších cien pohonných hmôt a potravín. Od januára však navyše hrozí, že sa k týmto faktorom pridá aj rapídny nárast cien zemného plynu a tepla, prognózuje ekonóm VÚB banky Michal Lehuta.

07.06.2022 10:12
281896658 567225974967458 8494640524881220858 n Foto:
Eduard Heger a nový plynovod.
debata (48)

Ceny elektriny a plynu sa určujú ku koncu roka. V súčasnosti si domácnosti užívajú, že sú pod krídlami regulátora. No komodita – teda plyn na burze – tvorí asi tri pätiny celkovej koncovej ceny (zvyšok tvorí distribúcia a iné náklady plus zisk). A ten prudko rastie.

sulik prokypcak spp Čítajte viac Sulík pre Pravdu: Nové zásoby plynu sú len pre klientov SPP, nie pre všetkých ľudí

Aké budú teda koncové ceny od 1. januára 2023? „Regulovaná cena plynu pre domácnosti by podľa vzorca mohla narásť aj o viac ako 150 percent,“ upozorňuje ekonóm Michal Lehuta z VÚB banky. „Zemný plyn na komoditných burzách totiž od vlaňajška zdražel viac ako štvornásobne, no chránení (regulovaní) spotrebitelia to zatiaľ takmer vôbec nepociťujú,“ tvrdí ekonóm.

Graf: Vývoj trhovej ceny plynu vstupujúcej do... Foto: VÚB banka
Graf: Vývoj trhovej ceny plynu vstupujúcej do regulácie cien (eurá za MWh) Graf: Vývoj trhovej ceny plynu vstupujúcej do regulácie cien (eurá za MWh).

Ako sa vyvíjajú ceny plynu na pražskej burze:

Len komodita zdražela o 250 percent

O nových cenách bude Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) rozhodovať túto jeseň. „Regulačný vzorec úradu sa pritom odvíja od trhových cien kontraktov na rok 2023 na pražskej burze EEX. Tam sa cena plynu aktuálne pohybuje nad 91 eurami za MWh, pričom vlani v júni to bolo len 23 eur. Ak by sa ceny na súčasnej úrovni tesne nad 90 eurami udržali do septembra, čo predpokladajú aktuálne prognózy Intesa Sanpaolo, komoditná zložka regulovaných cien plynu by mohla od januára zdražieť aj o zhruba 250 percent,“ pokračuje Lehuta.

Ropa Čítajte viac Slovensko má vlastné ložiská ropy. Kde sa nachádzajú a koľko vieme vyťažiť?

Samotný zemný plyn má v priemernom spotrebnom koši domácností váhu 3,3 percenta, no odvíjajú sa od neho priamo aj ceny vykurovania a teplej vody (váha 2,8 percenta). Ak by tieto dve položky od januára 2023 zdraželi o spomínaných 150 percent, tvrdí Lehuta, celkovú infláciu by to potiahlo o masívnych päť a štyri, spolu až deväť percentuálnych bo­dov.

„Namiesto poklesu medziročnej inflácie by tak mohlo dôjsť k v januári podľa našich odhadov k jej ďalšiemu nárastu až k úrovni 17 percent,“ odhaduje Lehuta.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #plyn #cena