Pokračovanie článku: Slovensko má vlastné ložiská ropy. Kde sa nachádzajú a koľko vieme vyťažiť?

Náhradnú ropu nám vie doviezť Adria

Slovnaft môže okrem Družby, odkiaľ tečie ruská zmes Urals, priviesť ropu z južnej trasy – z ropovodu Adria. „Ropovod ide cez územie Maďarska a Chorvátska a ústí v prístave Omišalj, kde vedia tankery priviezť ropu prakticky kdekoľvek zo sveta,“ tvrdí hovorca bratislavskej rafinérie Anton Molnár.

Slovnaft by tak mohol spracúvať zdroje napríklad z Afriky, zo Stredného východu či z Ameriky. Problém je ale v tom, že dnes je bratislavská fabrika nastavená na ruské palivo. „Rafinérie Skupiny MOL sú technologicky optimalizované na spracovanie zmesi rôp, ktoré sú dodávané z ropovodu Družba. Náhle zastavenie dodávok ropy by mal významný vplyv na prevádzku rafinérie a bezpečnosť dodávok produktov. Kvalitatívne iná zmes ropy by totiž ovplyvnila množstvo vyrábaných produktov, ako aj pokles výkonu rafinérie, ktoré môže vyústiť do porúch,” dodal Molnár. K ruskej sa najviac približuje iracká a iránska ropa.

Úplný prechod na iné typy ropy môže podľa neho trvať roky. „Kroky smerom ku diverzifikácii sa robili ešte pred konfliktom. V roku 2020 spracovanie alternatívnych rôp dosiahlo historické maximum 230-tisíc ton,” informoval Molnár s tým, že to je stále len necelých 5 % z celkového spracovaného objemu. Prestavba na inú ropu by Slovnaft stála zhruba 200 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #tažba