Pokračovanie článku: Slovensko má vlastné ložiská ropy. Kde sa nachádzajú a koľko vieme vyťažiť?

Výskum nových lokalít pokračuje

Podľa profesora Stanislava Jacka z ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach však existuje potenciál aj na budúcu ťažbu. Oblasťou s náleziskami zemného plynu je napríklad aj Panónska panva na východnom Slovensku s ložiskami v oblasti Senného, Stretavy a Ptrukše.

Výskyty ropy sú ďalej známe i z rozhrania Centrálnokarpatskej paleogénnej panvy a bradlového pásma v Spišsko-šarišskom medzihorí, kde sa nachádza ložisko Lipany.

„Pokračuje geologický prieskum na identifikáciu nových ložísk ropy, a to za použitia najmodernejších neinvazívnych metód, ako je napríklad 3D seizmika. S jej využitím dokážeme identifikovať geologickú stavbu do hĺbky niekoľko kilometrov. Presnosť nových metód zároveň umožňuje skúmať staré ložiská a sledovať ich prípadne ďalšie rozšírenie,” vysvetľuje pre Pravdu profesor Jacko.

„Treba však jednoznačne uviesť, že súčasný právny stav nedovoľuje realizovať ložiskový prieskum na ropu a zemný plyn, ak nie sú splnené prísne environmentálne pravidlá,” dodáva.

To potvrdzuje aj ministerstvo životného prostredia. „Envirorezort považuje ťažobný priemysel za ťažko zlučiteľný so záujmami ochrany prírody. Uvedomujeme si dôležitosť a naliehavosť energetickej bezpečnosti Slovenska, podporujeme rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a ich podstatne väčšie zapojenie do energetického mixu. Zároveň ale presadzujeme, aby sa obnoviteľné zdroje vhodne kombinovali so všetkými nízkoemisnými zdrojmi energie vrátane jadrovej energie, a to tak, aby sa zabezpečila stabilita siete a dostupnosť dodávok energie,” vyjadrilo sa ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja (OĽaNO).

Na Kysuciach, neďaleko Turzovky, dokonca ropný prameň vyviera priamo zo zeme. Kuriozita v obci Korňa je jediným zachovaným malým povrchovým výverom ropy v strednej Európe. Prieskumné vrty, s ktorými sa začalo koncom 19. storočia, však nepotvrdili také veľké zásoby, aby sa oplatilo spustiť priemyselnú ťažbu.

Prvú ropu v Gbeloch navŕtali 10. januára 1914 a s jej priemyselnou ťažbou sa začalo o tri dni neskôr. „V tomto priestore ťažba ropy prebieha dlhodobo viac ako 108 rokov, tak v Rakúsku, ako aj na Slovensku. Veľkosťou ale nejde o veľké ložiská, za uvedené obdobie boli vyťažené zhruba štyri milióny ton ropy, čo je menej ako ročná spotreba Slovenska,” tvrdí profesor Jacko.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #tažba