Slovensko má vlastné ložiská ropy. Kde sa nachádzajú a koľko vieme vyťažiť?

Päť až šesť miliónov ton ropy. To je ročná spotreba čierneho zlata na Slovensku. A takmer všetku nám dodáva Rusko. To sa však bude musieť zrejme onedlho zmeniť.

07.06.2022 05:02
Ropa Foto:
debata (76)

Po 18 mesiacoch totiž Slovnaft z ruskej ropnej zmesi Urals bude môcť vyrábať iba 40 percent svojej produkcie, ktorú môže predať zákazníkom na Slovensku. Zvyšok produkcie buď vyrobí z inej ropy, alebo nájde úplne nových zákazníkov, na ktorých sa nevzťahujú sankcie.

Podzemné ložiská nerastného bohatstva má aj Slovensko. Nachádzajú sa najmä v Záhorskej nížine, v neogénnej sedimentárnej výplni Viedenskej panvy.

V súčasnosti slovenskí geológovia evidujú deväť ložísk: Cunín, Gajary, dve v Jakubove, Láb, Studienka, Závod (všetky na Záhorí), ďalej Lipany a Šamorín. Dokopy sa z týchto ložísk dá vyťažiť asi 436-tisíc ton ropy, čo je menej ako jedno percento spotreby.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte viac Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

„V súčasnosti prebieha prieskum na ropu a horľavý zemný plyn vo Viedenskej panve-sever, kde bolo určené prieskumné územie v zmysle geologického zákona pre spoločnosť Nafta do roku 2024. V minulosti prebiehalo na území Slovenska niekoľko prieskumov na ropu a zemný plyn, a to napríklad v Klokočove, Čadci, Burde,“ tvrdí vedúci oddelenia nerastných surovín a geofyziky Dušan Kúšik.

Väčšina ložísk je dnes už vyťažená, prípadne vo finálnej fáze ťažby. „V súčasnosti ťažíme ropu v oblasti Jakubov, Dúbrava a Gajary a zásoby sú len zvyškové. Naše ložiská sú však komerčne využívané a nelíšia sa od bežných ložísk ropy,” hovorí Martina Štecová, referentka komunikácie spoločnosti Nafta, ktorá sa zaoberá ťažbou a prieskumom nerastných surovín.

Hoci teda má Slovensko aj vlastné zásoby a ťažbu, na to, aby sme boli v tejto oblasti sebestační, museli by sme sa mimoriadne uskromniť. „Ťažba na Slovensku dosiahla v roku 2021 úroveň 4 557 ton ropy. V porovnaní so spotrebou je takmer zanedbateľná,” potvrdzuje Štecová.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ropa #tažba