Veľké banky prepisujú plány. Ropa bude ešte drahšia, ako počítali

Britská banka Barclays revidovala prognózu ceny severomorskej ropy Brent na tento a budúci rok, pričom ako dôvod uviedla väčšie a pretrvávajúce výpadky v dodávkach ruskej ropy v dôsledku sankcií Európskej únie. Prognózu vývoja ceny ropy, tentoraz kvartálnu, upravila smerom nahor aj banka Citigroup.

06.06.2022 11:11
auto, benzín, ceny ropy, benzínka, čerpacia... Foto: ,
Motoristi nielen na Slovensku, ale v celej Európe cítia nepríjemné zdraženie pohonných hmôt. Niekdajšie Československo zažilo aj iný energetický šok: v januári 1979, keď zlyhala elektrizačná sústava. Ilustračné foto.
debata (46)

Barclays na základe správy agentúry Reuters v pondelok uviedla, že v tomto roku očakáva zvýšenie priemernej ceny ropy Brent o 11 USD a v budúcom roku o 23 USD za barel (159 litrov). V obidvoch rokoch tak predpokladá cenu ropy na úrovni v priemere 111 USD (103,45 eura) za barel. Čo sa týka americkej ľahkej ropy WTI, pri tej počíta Barclays v rovnakom období s priemernou cenou 108 USD/barel.

Barclays očakáva, že ku koncu tohto roka klesne produkcia ropy v Rusku o 1,5 milióna barelov denne. Zároveň dodala, že už nepočíta v prognózovanom období s normalizáciou zásob. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) bola Európa pred inváziou Ruska na Ukrajinu destináciou pre takmer polovicu ruského exportu ropy a ropných produktov.

Martin Bartošovič, nafta Čítajte rozhovor Šéf Nafty Bartošovič: Objavili sme nové ložiská plynu na Záhorí, aj na východe. Pri Trnave spúšťame prieskumné vrty

Prognózu smerom nahor, a to kvartálnu, oznámila aj banka Citigroup. Tá pri svojom odhade vychádzala z faktu, že zvýšenie dodávok ropy z Iránu na svetové trhy sa pravdepodobne výrazne oddiali.

Banka pôvodne počítala s tým, že ukončenie sankcií proti Iránu zvýši dodávky ropy na trh zhruba v polovici tohto roka. Teraz však počíta s uvoľnením sankcií až v 1. kvartáli budúceho roka. Citigroup preto upravila cenu Brentu na 2. kvartál na 113 USD/barel. Oproti predchádzajúcemu odhadu to predstavuje zvýšenie o 14 USD/barel.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #pohonné hmoty #vojna na Ukrajine