Expert na zelenú energiu: Ak si dáte na strechu solárne panely, investícia sa môže vrátiť za 6 až 15 rokov

Rastúce ceny energií sa odrazili aj na dopyte domácností po vlastných zdrojoch. V obrovskej miere to pociťujú napríklad obchodníci s fotovoltikou, teda premenou slnečných lúčov na energiu. „Záujem extrémne vzrástol. V našej spoločnosti evidujeme šesťnásobný nárast v porovnaní s minulým rokom,“ opísal pre Pravdu Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje pre domácnosti a šéf marketingu ZSE, s ktorým sa denník Pravda rozprával na medzinárodnom veľtrhu solárnej energie InterSolar v Mníchove.

04.06.2022 11:22
tomes Foto:
debata (28)

Ceny energií prudko rastú, čo pociťujú všetci od domácností až po podnikateľov. Ako to vnímate z dodávateľského hľadiska?

Ceny energií rastú predovšetkým na veľkoobchodných trhoch a, prirodzene, my ako obchodník musíme tento nárast prenášať na našich zákazníkov. Dôvodom je aktuálne najmä neistota na trhoch, spojená aj s vojnovým konfliktom na Ukrajine. V tomto momente krátkodobo chránia domácnosti pred skokovým rastom cien regulované cenníky a spôsob obstarávania komodity pre tento segment. Iná situácia je medzi komerčnými odberateľmi, ktorí uzatvárajú nové zmluvy už so zohľadnením cenového rastu tak v elektrine, ako i v plyne. Z krátkodobého hľadiska nevidíme priestor na upokojenie trhov, a preto aj v komunikácii so zákazníkmi mimo regulovaných segmentov odporúčame dlhodobé riešenia smerované k zníženiu spotreby elektriny a plynu.

Aké?

Po prvé, zákazníkom poskytujeme poradenstvo, ako usporiť energie, respektíve ich vôbec nespotrebovať. Je už všeobecne známe, že najlacnejšia energia je taká, ktorú nespotrebujeme. Druhým riešením je vyrábať elektrinu decentrálne, teda na mieste priamo u zákazníka. To umožňuje napríklad fotovoltika, pri ktorej si najlacnejšiu elektrinu zákazník vyrobí a aj priamo spotrebuje sám, čo výrazne zvyšuje návratnosť investície.

Pozrite si zábery z medzinárodného veľtrhu solárnej energie InterSolar

Video

Ceny pre domácnosti sa majú od budúceho roka zmraziť. Ako to bude fungovať v praxi?

Vláda zatiaľ len vyhlásila, že ceny elektriny pre domácnosti budú na roky 2023 a 2024 zmrazené. Bolo uzavreté memorandum štátu a Slovenských elektrární. Dodatočné predpisy alebo pravidlá zatiaľ neboli vydané, takže detaily ešte nepoznáme.

Čo majú robiť mestá a obce kvôli drahým účtom za energie?

Chceme im ponúknuť produkt pre lokálnu výrobu elektriny v partnerstve s našou firmou tak, aby v dlhodobom horizonte – napríklad 15 rokov – mali výhodnejšiu cenu elektriny, ako keby sme ju pre nich museli nakupovať na veľkoobchodných trhoch.

Andrej Juris Čítajte viac Dokedy porastú ceny energií? Regulátor vydal novú prognózu (otázky a odpovede)

Čo to znamená v praxi? Čo by musel starosta spraviť, keby chcel takúto elektrinu?

Firma, obec alebo iný prenajímateľ s nami podpíše zmluvu o dlhodobom prenájme svojej strechy. V zmluve sa dohodneme aj na tom, že z postavenej fotovoltiky budeme vyrábať elektrinu v istom objeme za garantovanú cenu, ktorú si bude môcť prenajímateľ kúpiť na dohodnuté obdobie. Aktuálne riešime zmluvné a daňovo-účtovné otázky spojené s produktom, hneď potom sme pripravení riešenie ponúkať trhu. Avšak samotné spustenie tejto služby vo veľkej miery závisí aj od situácie na trhoch s komponentmi potrebnými na inštaláciu fotovoltiky. Momentálne je na trhu extrémny nedostatok týchto zariadení, najbližšie dodávky sú k dispozícii na jar 2023.

Čo môžu robiť domácnosti, ak chcú tiež využívať zelenú elektrinu?

Pokiaľ má domácnosť strechu, kam je možné namontovať fotovoltické panely, môžeme jej ponúknuť takéto riešenie. Vyrobenú elektrinu domácnosť buď spotrebuje, alebo si prebytok odloží do našej virtuálnej batérie, odkiaľ ju vieme neskôr vrátiť. Teda prebytočnú elektrinu spotrebujú v čase, keď nesvieti slnko. Ak ale nemajú vlastnú strechu, môžu využiť službu zelená elektrina, pri ktorej nakupujú tzv. záruky pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov, čím podporujú výrobcov elektriny zo zelených zdrojov a rozširovanie ich investícií.

Foto: Archív autora
Marek Tomeš, vedúci marketingu ZSE

Koľko ľudí na Slovensku si takto pripláca?

Len na západnom Slovensku využíva službu Zelená elektrina už vyše 100-tisíc domácností.

Lenže za takúto zelenú elektrinu ľudia platia viac, ako sú bežné ceny. Prečo nemôžu mať na streche fotovoltiku aj bytovky?

V bytových domoch je to komplikované, pretože dnes má každý byt v budove vlastné odberné miesto, plus v bytovke je ďalšie odberné miesto pre spoločné priestory. Ak by si vlastníci aj vybudovali spoločnú fotovoltiku, takto vyrobenú elektrinu môžu dnes využiť len na spoločné priestory, čo nie je veľmi efektívne, keďže ide zvyčajne len o používanie výťahu a možno spoločné osvetlenie na chodbách. Do budúcnosti sa to ale môže zmeniť, nový zákon o energetike umožní, aby benefity z jednej fotovoltiky na streche bytovky boli rozpočítané medzi všetky odberné miesta. Domácnosti, ktoré tam bývajú, by mohli vytvoriť takzvané energetické spoločenstvo. Ak by sa vlastníci bytov zhodli, že sa postaví spoločná fotovoltika, distribútor bude mať mechanizmus, ako im jej výrobu spravodlivo rozdeliť.

Môžu ľudia na fotovoltike reálne ušetriť? Koľko?

V prvom rade po inštalácii fotovoltiky sa zákazníkovi pravdepodobne výrazne znížia mesačné náklady na elektrinu, tzv. zálohové platby. Reálna úspora závisí od toho, koľko z vyrobenej elektriny dokáže zákazník okamžite spotrebovať na vlastnú spotrebu a koľko si uloží vo virtuálnej batérii. Čím je podiel vlastnej spotreby vyšší, tým je vyššia úspora. V prípade priamej vlastnej spotreby sporí totiž zákazník celú cenu elektriny, vrátane distribučných poplatkov, t. j. v prípade domácnosti cca. 0,16 € na kilowatthodinu. Ak sa využije virtuálna batéria, tak úspora je približne polovičná, pretože distribučné poplatky v tomto prípade treba uhradiť.

Koľko je možné ušetriť, keď zarátame aj investičné náklady na panely?

Treba rátať so vstupnou investíciou, preto sa musíme baviť aj o návratnosti. Návratnosť fotovoltických zariadení sa dnes hýbe v rozmedzí od 6 do 15 rokov. Závisí to opäť najmä od toho, ako domácnosť dokáže elektrinu z fotovoltiky využiť a, samozrejme, ako je fotovoltika dimenzovaná na potreby danej domácnosti. V neposlednom rade je podstatná cena elektriny, voči ktorej návratnosť rátame. Ak domácnosť dokáže 50 a viac percent vyrobenej elektriny priamo spotrebovať, investícia sa im vráti do 7 až 8 rokov pri dnešných cenách elektriny.

Aká je účinnosť fotovoltických panelov a aký podiel spotreby domácností dokáže fotovoltika pokryť?

Dnes je účinnosť fotovoltických panelov asi na úrovni 20 percent, najefektívnejšie sú 25 percent. To je percento, ktoré zo slnečného žiarenia vieme premeniť na elektrinu. Ak sa ale pozeráme na to, aký objem svojej spotreby dokáže domácnosť vykryť zelenou elektrinou z fotovoltiky, je to sezónne. V lete teoreticky aj 100 percent. Horšie je to už v zime, keď je slnečných hodín menej a je nevyhnutné dopĺňať zdroje aj z verejnej siete. Do budúcnosti sa ale uvažuje aj o sezónnych uskladňovacích mechanizmoch, kde by sa prebytočná energia z leta ukladala práve do zásob na zimu. Ale to je technológia budúcnosti.

Ovplyvňuje predaj fotovoltiky aj aktuálna kríza a inflácia?

Aktuálne záujem o fotovoltiku extrémne vzrástol. Konkrétne v našej spoločnosti evidujeme šesťnásobný nárast v porovnaní s minulým rokom. Rovnaká je situácia aj v okolitých krajinách, čo môžeme sledovať pri komunikácii s dodávateľmi komponentov na inštaláciu fotovoltických zariadení, ktorých dodávka sa výrazne predlžuje. Je to pochopiteľné, pretože vzhľadom na geopolitickú situáciu a rekordné zdražovanie komodít ide určite o výhodnú investíciu.

Udrží to sieť?

Pripájanie čoraz väčšieho množstva obnoviteľných zdrojov vyžaduje, aby bola distribučná sústava pripravená na flexibilitu, v prípade, že tie pripojené obnoviteľné zdroje krátkodobo nebudú vyrábať elektrinu. Umožniť to môžu podporné služby. Napríklad ZSE má v pláne v rámci projektu ELSEA výstavbu veľkých batériových úložísk. Vyrátali sme, že len prvé dve lokality projektu s inštalovaným výkonom 70 megawattov umožnia pripojiť približne 250 megawattov výkonu nových fotovoltických zariadení. Umožniť to môžu aj rôzne agregáty odberných miest a ich spotreby.

Čo sú tie agregáty?

Napríklad sústava klimatizačných či vykurovacích zariadení u veľkého počtu zákazníkov. Uvediem príklad z USA. Jeden z výrobcov chladených nápojov poskytuje prostredníctvom svojich chladničiek na nápoje v predajniach službu vyrovnávania nestability v sústave jej lokálnemu prevádzkovateľovi. Ak napríklad nepredvídateľne nesvieti slnko z dôvodu búrky, dispečing prevádzkovateľa sústavy môže na pár minút vypnúť chladenie v tisíckach chladničiek, čo na jednej strane odľahčí sústavu, pričom na druhej strane takéto krátkodobé vypnutie nijako nezníži kvalitu samotných nápojov. A takto podobne sa dajú využiť aj tisícky klimatizácií, tepelných čerpadiel či elektromobilov pripojených do sústavy.

Prejavuje sa situácia aj na cene fotovoltiky? Sú tie panely drahšie ako v minulosti?

Deje sa to, čo aj v iných sektoroch ako sú automotive, nábytok či stavby. Globálne reťazce tovarov boli narušené a logistika zaostáva. Samozrejme, stúpa aj cena fotovoltických zariadení. Modul – fotovoltický panel s výkonom 400 wattpeekov, ktorý sme v januári kupovali približne za 120 eur, dnes stojí 138 eur. Za tri mesiace zdražel o desať percent. Hliník, ktorý sa používa na konštrukcie pod panelmi, zdražel o 50 až 60 percent. Drahšie sú aj antikorové plechy, ktorými sa pripevňujú konštrukcie, problém je aj s „mozgami“ fotovoltických systémov, ktoré sa nazývajú striedače. Ten, kto si kúpil fotovoltiku pred dvoma rokmi, za ňu určite zaplatil menej, ako by stála dnes.

Viete to prepočítať? Koľko stála fotovoltika na modelový rodinný dom pred dvoma rokmi a koľko by rovnaká stála teraz?

Dnes je drahšia cca o 20 percent. Najmä z dôvodu zvýšenia cien vstupných materiálov.

Spomínali ste, že na trhu je nedostatok. Koľko čaká domácnosť na nové panely?

Aktuálne ZSE zazmluvňuje inštalácie na prvý štvrťrok roku 2023. Sme si vedomí, že pre zákazníkov je to pomerne dlhá čakacia doba, preto im čakanie vykompenzujeme benefitom vo forme voľných kilowatthodín pre všetkých, ktorí počkajú viac ako päť mesiacov. Inými slovami, od ZSE dostanú vopred časť elektriny, ktorú by si za normálnych okolností už vyrobili sami.

Na aký objem elektriny a na ako dlho táto zľava platí?

Ak bude zákazník čakať na montáž viac ako päť mesiacov, každý nasledujúci mesiac až do samotnej montáže bude mať 200 kWh zadarmo.

Môže sa kvôli nedostatku stať, že si dnes niekto u vás kúpi fotovoltiku na dom za určitú cenu, ale kým bude celá inštalácia dostupná, cena sa navýši? Alebo je cena, ktorú podpíše, fixná a konečná?

Cena v našich zmluvách je fixná, avšak zmluvy obsahujú aj tzv. inflačnú doložku. Ak by sa však ZSE rozhodla inflačnú doložku aplikovať, zákazník môže od zmluvy odstúpiť bez akejkoľvek penalizácie.

Spomínali ste technológie budúcnosti. Tie vidíme vo veľkom aj na mníchovskom veľtrhu. Čistiace roboty, dizajn podľa vlastných predstáv. Na čo sa môžu ľudia tešiť, čo sú aktuálne trendy?

Fotovoltický priemysel, rôzne formy, tvary a dizajny panelov sa extrémne rýchlo rozvíjajú. Zároveň sa rozvíja aj technológia uskladňovania elektriny. Skutočný trend je ale integrácia systémov fotovoltiky, batérií, elektromobilov a ich nabíjania spolu so systémami inteligentnej domácnosti. Ale nielen to, trh, vývojári a energetika idú ďalej. V budúcnosti bude možné formou inteligentných technológií a algoritmov riadiť spotrebu domácností tak, aby spotrebovávala elektrinu primárne vtedy, keď je lacná a znižovala spotrebu vtedy, keď je jej málo a je drahá. To okrem pozitívneho vplyvu na peňaženku domácností bude mať vplyv na tzv. vyhladenie špičiek v sústave, a teda bezpečnejšiu a stabilnejšiu prevádzku elektroenerge­tických sietí.

Nebude to ďalšia starosť pre ľudí?

Práve naopak. Cieľom je, aby človek nebol otrokom domácnosti, a preto sa aj vyvíjajú technológie umelej inteligencie či strojového učenia (AI a ML), ktorých algoritmy budú tieto úlohy zjednodušovať a systémy budú vyhodnocovať podmienky za nás. ZSE v rozvoji tejto oblasti pracuje so špičkovými výskumníkmi zo slovenského Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií. Vyvíjame algoritmy, ktoré umožnia efektívny energetický manažment odberných miest bez toho, aby sa znížil užívateľovi zásadným spôsobom komfort.

Marek Tomeš

Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. V sektore energetiky pôsobí 9 rokov. V rámci spoločnosti ZSE Energia sa venuje oblasti produktového manažmentu, cenotvorby, marketingu a hlavne rozvoju obnoviteľných zdrojov a nových technológií. Primárne sa zameriava na prepojenie tradičného obchodu s komoditami s novými technologickými a trhovými riešeniami.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #obnoviteľné zdroje #ZSE